måndag 18 maj 2009

Tematrio Norge/Sverige

Veckans uppdrag från Lyran är att:
Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. Eftersom jag är svenska blir det norska böcker och bra sådana finns det gott om... Men en trio ska det bli:

Erlend Loe - Naiv Super
Detta är en bok som jag ofta tänker på fast det är länge sedan jag läste den. Har den hemma i hyllan, bläddrar i den någon gång ibland. 25-års krisande kille köper bultbräda och försöker komma till rätta med livet. Vad är viktigt, vad är värt något? Listor skrivs. Det är allvar och humor i en helt perfekt blandning.

Frode Grytten - Sommaren är inte att lita på
Detta var en av förra årets stora överraskningar för mig och jag sammanfattar min anteckningar med orden "Han är så bra, Grytten. Genomlysande och tankeväckande och underhållande."

Trude Marstein - Göra gott
När jag i slutet av året för mig själv summerar årets läsning tror jag denna kommer att vara en av de största upplevelserna. Drygt 100 personer är berättare, perspektivet växlar hela tiden. Upplägget är imopnerande, de olika historierna gripande. Här har jag skrivit om den, en text som avslutades med orden "Jag läste med stor beundran och förtjusning som i ett rus med andan i halsen. Det var svårt att lägga romanen åt sidan."


Heja Norge!

Senare:Hm. Med tanke på hur drabbande min tittning på Hedda Gabler var igår förvånas jag över att Ibsen inte hamnade i trion.

8 kommentarer:

 1. Intressant att läsa diskussionen om Göra gott som jag så klart blev nyfiken på.

  SvaraRadera
 2. Hej Hermia.Din trio hör också till mina goda Norge-litteratur-upplevelser -
  för att inte tala om Ibsen!
  Stora läsupplevelser i mitt liv har också varit
  romaner av Cora Sandel, Knut Hamsun, Jostein Gaarder, Hanne Örstavik, Jan Kjaerstad, Sigrid Undset, Tarjei Vesaas.
  "Islottet" av Tarjei Vesaas läste jag på nynorska för att inte frestas att läsa för fort. Den sällsamma och mystiska romanen kan och vill jag alltid minnas i mitt hjärta.
  lena kjersén edman

  SvaraRadera
 3. Frode Grytten är jag intresserad av! Nu ska jag se till att låna hem "Sommaren är inte att lita på". "Naiv Super" gillade jag också!

  SvaraRadera
 4. Eg er veldig enig i det du skrive om Marsteins "Gjøre godt". Eg las ho då ho var ny, og ho gjorde sterkt inntrykk på meg. Trur eg må lese ho om igjen. Og Grytten er ein av mine favorittforfattarar, så alt i alt synest eg du har gjort eit godt utval.

  SvaraRadera
 5. Kommer du ihåg när vi låg på gräsmattan utanför mitt hus i Uppsala och läste högt ur Naiv Super? Vilken bok - så enkel och så komplicerad på samma gång! Som livet kanske...

  SvaraRadera
 6. Linn Ullmann
  .. så många intressanta norska romanförfattare det finns
  Och det skrivs dessutom så fantastiska noveller i vårt (ganska högfärdiga) grannland:
  "Norge er helt sikkert verldens störste land hvis du breder ut fjella".
  lena k e (igen)

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Lyran, du har en riktig godbit framför dig i form av Göra gott!

  Lena K E - åh, det finns så mycket bra från Norge! Linn Ullmann är jag också förtjust i och Björg Vik har jag läst lite av efter tips från dig (tack)..

  Jag hoppas du, Ingrid, blir lika förtjust i Grytten som jag blev. Sparar på att läsa vidare i hans andra böcker.

  Bai, det känns fint vi delar läsupplevelserna!

  Tove! Ja, visst minns jag. Det är ett av mina starkaste och finaste läsminnen!

  SvaraRadera
 8. Göra gott har jag ett svagt minne av att jag hört talas om, den verkar spännande. En bok att lägga till i idébanken. :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!