tisdag 5 februari 2008

Det Stockholm läser läser jag


Med tanke på de fina tips jag fick igår och idag borde jag direkt ha kastat mig över någon av de böckerna. Men så blev det inte. En kollega ställdes inför samma uppdrag och plockade fram en bok som hon själv inte läst men ändå lyckades sälja in hos mig.

Hem följde Tackar som frågar av Jennie Dielemans. Romanen skildrar några människor som bor i samma område i Fisksätra (Stockholm) och det är så bra skrivet, med precis rätt ton och med en egen röst för varje karaktär. Andra kapitlets sverigefinnar blir så tydliga att läsrösten i mitt huvud börjar bryta på grannlandets språk - mycket effektfullt! Efter 50 sidor är jag helt hooked på Fisksätra. Och jag vill veta mer om dessa galna individer som kommit på kant med samhället, grannarna, vännerna, sig själva etc.

När jag googlar på författaren upptäcker jag att hennes bok blivit framröstad till årets stockholmsroman så sent som i torsdags. Detta har förstås redan uppmärksammats av mer spaningsbenägna bokbloggare. Nu utgår jag från att varje vettig stockholmare har ett pocketex av romanen klädsamt stoppat i fickan på vinterrocken.

Dielemans bok, som jag först får för mig handlar om människor som bor i samma hus, får mig också att tänka på en riktig hyreshusroman - Livet en bruksanvisning, av Georges Perec, som utspelas i Paris. Men efter att ha lånat in boken till biblioteket känner jag mig mycket tveksam till att just nu läsa denna experimentella tegelsten.

Har du läst någon av romanerna? Intryck? Tankar? Och finns det fler historier om människor i just samma lägenhetshus?

5 kommentarer:

 1. Böcker med folk i samma hus, radhus vet jag inga på rak arm, men väl en film, Den spanska lägenheten.

  SvaraRadera
 2. Jag har läst Livet - en bruksanvisning, och tyckte mycket om den! Historierna var engagerande och en del var riktigt roliga.

  SvaraRadera
 3. Danny: Ja, visst är det lättare med filmer. Delikatessen har också nämnts i sammanhanget.

  Jenny: Det låter bra - då kanske den också får hänga med hem. Jag längtar alldeles för mycket till Sthlm när jag läser din blogg...

  SvaraRadera
 4. Jag hörde Jenny Dielemans läsa ur sin bok på Debutbaren 2006. Författarinnan sade "typ" och "liksom" alldeles för mycket och avslutade inte en enda mening, när hon talade fritt, men texten var mycket bra. Så tack för påminnelsen, jag ska nog låna Tackar som frågar.

  SvaraRadera
 5. Har märkt det att författaren ofta överträffas av sin text :-) Intressant författarskap dock!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!