fredag 29 februari 2008

Efterlysning

Med anledning av vad Gröna rummet skriver i dag och vad jag skrivit om tidigare riktar jag en fråga till er biblioteksarbetare - har ni lyckats hitta någon värdig ersättare till biblioteket som plats?

Anledningen till efterlysningen är alltså det som händer när arbete och fritid glider ihop - när en miljö som betytt mycket för en blir för vardaglig och kanske i första hand förknippad med jobb. För som Gröna rummet skriver i en kommentar hos sig så är det sökta något mer än en fridfull plats. En plats som är kravfri, som inbjuder till rekreation? Hm, det låter som ett bibliotek...

6 kommentarer:

 1. Jag känner igen mig i problematiken. Det bibliotek man själv jobbar på blir ju aldrig något annat än en arbetsplats, men när man uppsöker andra bibliotek där man bara är en låntagare bland andra lyckas jag åtminstone få tillbaka en del av känslan... Helt avslappnat förhållande har jag nog bara till det privata biblioteket i hemmet.

  SvaraRadera
 2. Det stämmer för mig med om biblioteket i hemmet. Hemskt vore det annars, om biblioteksbeteendet följde med ända hem...

  SvaraRadera
 3. Jag kan också tycka att antikvariat ger en lika stark känsla som ett bibliotek, det är en lugn plats tillägnat just böcker och ett sakta strövande.

  SvaraRadera
 4. Lena:
  Antivariat! Ja, de är ju fina. Tyvärr är antalet rätt begränsat i min stad.

  SvaraRadera
 5. Jag har hittat ett kaffe som accepterar att man sitter och rörplar kaffe i oändlighet...:):) Mitt problem med antikvariat är att allt som har med böcker att göra har fått lite jobbstämpel, även om jag läser och browsar för nöjes skull också. Annars ha rja gtänkt att ett muséum el en konsthall borde kunna ge samma lugn, om man är intresserad av sådant. Där bör man ju också kunna hänga i det oändliga, kontemplera över livet och gömma sig lite för världen.

  SvaraRadera
 6. Bokomaten:
  Ja visst är det så; böcker i hyllor på annan plats än i hemmet = jobb.

  Konsthallar är fina!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!