torsdag 14 februari 2008

Biblioteksgissel

En stor förlust med att jobba på bibliotek är känslan av att besöket bland böckerna är något speciellt – en ljus upphöjd punkt i tillvaron. I mitt eget bibliotek är det svårt att hitta det strosande lugnet, men även på besök i främmande bibliotek saknas det. Det är så lätt att se böcker som står fel, att tänka ”så där kan vi också göra” eller tvärtom ”men, hur tänkte de här”? Och det känns tråkigt; att inte ha kvar biblioteksmiljön som en plats för rekreation. Jag saknar det planlösa flanerandet mellan hyllor, bläddrandet i böcker. En fara i biblioteksjobbet är också att jag så lätt transformeras till en hamster och drabbas av begär efter alla olästa böcker. Det händer gång på gång. Högarna hemma blir stora och ibland låter jag böckerna ligga kvar lånade och klara på jobbet, för att inte stressas för mycket av dem. För de blir en stress på det här sättet. Och det är så konstigt för i den egna bokhyllan finns också olästa böcker som jag verkligen vill läsa. Och så tänker jag återigen på det där orättvisa beteendet mot författaren, att man inte ger boken rätt uppmärksamhet. Att läsa med ett gäng andra böcker som pockar på uppmärksamheten blir en alltför distraherande läsning.

Hos mig finns nu följande böcker hamstrade från biblioteket.

Vi ses i öknen (gavs till mig som tips på lättsam men inte enkel bok)
Den motvilliga resenären (som alla verkar läsa och blogga om…)
Skuggornas barn (har visst kommit av mig i min omläsning av Gripe)
Taxi (Pascalidou försöker jag läsa på jobbet, men luncherna tenderar att bli alltför korta)
Foxfire (var sugen på Oates för någon vecka sedan)
Faller fritt som i en dröm (bara för att Leif G W Persson kommer till bibblan i vår)
Still (sugen på förortsskildringen som jag varit helt övertygad om heter Stil)
En eskortflickas öden och äventyr (plockades från hyllan idag, lockad av det rosa)
Hanteringen av odöda (kanske är det dags för den nu? Om jag inte fegar ur)
Sommaren är inte att lita på (läste om Grytten någonstans, säkert hos Bokhora.)

Många böcker blir det. Vet dock inte var jag ska börja. Eller om jag vill börja. Läsningen är ett gift, precis som bloggandet. Ibland tar de ut varandra och det blir varken eller…

Men oavsett allt så är jag en av flera

10 kommentarer:

 1. Det är ju verkligen precis så, det dåliga samvetet pockar på när jag har låtit en bok jag tänker/vill läsa ligga lite för länge hemma el på skrivbordet utan att någon annan får låna den. Och det lugna man upplevde vilade över ett bibliotek en gång i världen är liksom borta. Gå till biblan på fritiden och botanisera är ju knappast ngt man gör....:)

  SvaraRadera
 2. Men vad hittar man på om man varken läser eller bloggar? det är så länge sedan jag gjorde något annat, så jag minns inte...

  Bokomaten: hihi, allt som relateras till läsning och böcker (inkl. bibblan) är numera ett stressmoment!

  SvaraRadera
 3. Jag jobbar varken på ett bibliotek eller i en bokaffär, men jag lider lite av samma problem, förutom det att jag har kvar den speciella känslan när jag går in i ett bibliotek. Problemet jag delar med er är att jag hamstrar böcker, jag lånar böcker, massor av böcker tills dom blir travar i mitt sovrum och jag inte vet vilken bok jag ska börja med.
  Så fort jag hittar en intressant bok på en blogg, i tidningen så tittar jag efter om den finns på biblan och gör den det så lånar jag den och travarna växer.

  p.s börja läsa hantering av odöda, den var en ljuvlig historia

  Ylva: jag undrar också vad man gör om man inte läser eller bloggar, men jag älskar ju det

  SvaraRadera
 4. Jag förstår problematiken men känner en något liknande problematik på biblioteket. Att jag som snart klar lärare hela tiden tittar på och lånar sånt som av olika anledningar verkar vara nyttigt - lånade bland annat en lättläst version av Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in (som jag för övrigt hört flera tycker är mycket bättre än Hanteringen av odöda - själv har jag bara läst den första) för att testa "kvaliteten" på den inför ev användning i undervisning....

  Hamstrade massor idag på bibblan trots att jag inte jobbar där....

  SvaraRadera
 5. Alla:
  Vet inte om jag kan skriva att det är roligt med medhåll, eftersom vi alla verkar tagna som gisslan på ett eller annat sätt...men ändå - skönt att inte lida ensam i böckernas värld.
  Bokomaten:
  Precis så.. det dåliga samvetet...
  Ylva:
  Läsningen klarar jag mig inte utan, möjligen bloggandet men det känns som att jag äntligen hittat en hobby i det. Och sköna medläsare förstås!
  Lena:
  Jag lagrar också böckerna i sovrummet. Undrar varför egentligen - som att det är där man samlar stressen som läsandet förknippas med. Det är inte ens i sovrummet jag helst läser! Tack för påstötning ang Ajvide.
  Klara:
  Känner precis igen nyttotänket i valet av böcker. Själv lämnar jag tillbaka Leif GW Perssons bok idag, som jag tänkt läsa bara för att han kommer till mitt bibliotek fast jag inte ens tror jag jobbar den dagen. Nå'n måtta får det vara!

  SvaraRadera
 6. Åh, Foxfire är en av mina absoluta bokfavoriter. Oates bästa, tycker jag!

  SvaraRadera
 7. Oj, vad nyfiken jag blir på Foxfire. Först ut i högen kanske...

  SvaraRadera
 8. Jag råkade publicera kommentaren om Foxfire innan jag skriva in urlen. Det var alltså jag som skrev den. Ja, läs den så fort du kan! :)

  SvaraRadera
 9. Oh! så jag känner igen mig! Saknar detdär ljuvligt underbara...

  SvaraRadera
 10. Ja, Ka, vart tog det vägen? Straffet för att få arbeta med böcker, att inte njuta av bibliotek, typ.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!