måndag 4 februari 2008

Veckans Bokfemma - bokserier

Men jag läser ju inga serier! Var min första tanke när jag såg veckans utmaning i Malins Bokfemma som alltså handlar om bokserier. Efter en stunds fundering inser jag hur lite jag känner min egen läsning och förvånad förstår jag att jag faktiskt läst en hel del serier. Den röda tråden i de utvalda är att de skildrar en svunnen tid. Alla med starka kvinnor i rollerna. Här har vi dem:

Vargskinnet av Kerstin Ekman
Särskilt första delen i trilogin, Guds barmhärtighet, tycker jag mycket om. Jag minns mörker, kyla och fattigdom men också en berusande kärlekssaga.

Fröknarna von Pahlen av Agnes von Krusenstjerna
Läste den en sommar för kanske tio år sedan, sju starka böcker om Angela och Petra. Krusenstjerna bryter många av sin tids, 30-talets, tabun och orsakar stor debatt för det.

Stad-serien av Per-Anders Fogelström
Åh, vad jag tyckte om att läsa de här, Mina drömmars stad m fl. De olika personerna tog jag direkt till mitt hjärta. Det är så fint och levande skildrat att det känns som jag gått där i de gamla klarakvarteren.

Jernbanesviten av Sara Lidman
Här dikas det för fullt - kring järnvägsbygget i Norrland skrev Sara Lidman serien som inleds med Din tjänare hör. Lidmans figurer Didrik och Anna-Stava såg jag fram emot att återkomma till och har också mött i teaterns form med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Nancy av Elsie Johansson
Sist men inte minst - en karaktär som jag verkligen längtade efter att få träffa igen - Nancy i norduppland. Glasfåglarna inleder en uppväxt- och utvecklingsskildring som har stor släktskap med arbetarförfattare som Moa Martinson, vars serie som inleds med Mor gifter sig också hade kunnat vara med på listan.

3 kommentarer:

 1. Stad-serien läste jag på högstadiet. Förmodligen fanns det en presentation av den i någon antologi (att läsning av hela romaner skulle vara ett krav var ju inte tänkbart i flumskolan). Jag och klasskompisen P läste hela serien och blev stammisar i skolbiblioteket.
  Nu står första delen i hyllan, kanske dags att läsa om den.
  Eller inte, och istället ha ett fint läsminne kvar ostört??

  SvaraRadera
 2. Jernbanesviten skulle jag också kunnat haft med på min lista. Tyckte mycket om de böckerna och språket i dem.

  SvaraRadera
 3. din lista är ju jättelik min ju. ekman utklassades i sista stund från min.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!