måndag 25 februari 2008

Från passagerarsätet

Boken Taxi som jag skrivit om nedan har fått mig att tänka på taxiförare jag mött. Som turist åker jag taxi, men nästan bara då. Och som turist är man ganska utlämnad, särskilt innan man hunnit få grepp om det tillfälliga miljöombytet. Då är åtminstone jag ett ganska lätt byte för lureri, något som jag tror taxiföraren i Paris drog nytta av när han körde några varv extra runt flygplatsen i Paris. Summan jag betalade var i alla fall inte liten.

Men taxiförare har också berikat resor - på den lilla ön Carriacou i Västindien åkte fästmannen och jag ön runt med en öldrickande herre som hade laddat kylväskan i baksätet med extraflaskor. Han guidade oss förbi sitt hus där frun väntade med lördagsmiddagen samt avrundade turen med att peka ut sin fars grav på en kyrkogård där getter betade runt minnesstenarna. Så här i efterhand tänker jag på det geniala i att ta del av de människoöden man möter. För säkert satt även han inne med en historia värd att berätta - något vi nog alla gör.

Som en spin off på Pascalidous Taxi - har du någon taxihistoria att berätta? Någon du vårdar extra nära hjärtat? Eller kanske ryser när du tänker på?

>Bild från Fotoakuten

9 kommentarer:

 1. “I love to see a young girl go out and grab the world by the lapels. Life's a bitch. You've got to go out and kick ass.” Maya Angelou

  SvaraRadera
 2. "Nothing will work unless you do."
  Maya Angelou

  SvaraRadera
 3. Ett taxi-tips när du är inne på Taxi-chaufförer. Se Night on Earth av Jim Jarmusch. Utspelar sig i fem taxibilar i fem stora städer. New York, L.A (tror jag), Paris, Rom och Helsingfors. Skådisar som Winona Ryder och Roberto Begnini är med.

  SvaraRadera
 4. Åh,den har jag sett! Jättebra film!

  SvaraRadera
 5. När jag tänker på taxi kommer jag bara ihåg hur pinsamt det kändes när vi i somras var i Grekland och varje kväll åkte till närmsta lilla by för att äta middag. Taxiturerna tillbaka till hotellet kördes i princip varje kväll av samma man. Han tjänade nog bra på oss eftersom vårt misstag att inte pruta tillräcklig första kvällen gjorde att vi inte kunde pruta ngt vidare de andra kvällarna heller. Och han kunde våra rutiner vilket också kändes konstigt. Är inte förtjust i taxi överhuvudtaget och detta gjorde det nte bättre...

  SvaraRadera
 6. Har du då sett den franska filmsviten Taxi (där Emma Sjöberg har en stor roll) eller den amerikanska nyinspelningen med Queen Latif?

  SvaraRadera
 7. Klara:
  Låter inte direkt som den perfekta taxiresan ;-) Man känner sig verkligen som en något dum turist i sådana och liknande situationer...

  Danny:
  Detta börjar likna ett filmquiz! Det ringer en klocka om Emma Sjöberg, men jag vet inte om jag sett den. Är någon av filmerna värd att se? Om jag nu vill fördjupa mig i just taxitemat?

  SvaraRadera
 8. Taxifilmerna är absolut inget att se. Om du inte vill se tvåtimmars-biljakter.
  Jag försökte bara vara lite lustig angående taxitemat.

  SvaraRadera
 9. Det hade ju kunnat vara något bra :-)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!