lördag 26 juli 2008

Jag har något

som kanske skulle kunna passa under rubriken "fix idé": så snart jag avslutat en bok, alltså i princip direkt efter att jag slagit ihop den måste jag börja läsa på en ny, om så bara ett par sidor. Har en rädsla för att annars hamna mellan böcker och inte ta mig upp från svackan. Och lässvackor är bland det värsta jag vet, på det ytliga planet. En annan sak jag gör i början av en bok är att se efter hur många sidor boken har. Jag läser dock ALDRIG slutet. Vilken otjänst det vore. Mot mig och mot författaren.

Men idag är det varmt. Större delen av dagen har jag varit utomhus ändå känns det suspekt sitta i soffan med en varm dator i knät, som en knorrande katt. Jag borde vara ute, svettas lite till. Hur som helst. Värmen har slagit till mot hjärnans valcentrum. Så jag står som en stolla mellan olika böcker. Ingen katastrof, bra vila från läsning etc. etc. Men jag är inte beredd bryta med min fixa idé.

Av de böcker jag läst under semestern kommer alla utom en från min egen bokhylla. Men på måndag möter jag bibliotekets överflöd igen och ställs inför alla möjliga val. Förutom att jag kommer att börja röra mig snabbare igen, går ned i något slags slow så här under ledigheten, så vet jag hur mycket jag kommer att få kämpa för att stå emot alla titlar som ropar på mig. Det finns ju ingen hejd på läsning. Då gäller det att behålla inställningen att det finns så mycket fantastiskt att upptäcka. Så många böcker så mycket tid. För tid kommer alltid åter. Eller hur det nu var?

Och jag har fortfarande inte bestämt mig.

-----------------

Långt efter midnatt, det var alldeles för varmt att sova i lägenheten med tropiskt klimat, läste jag några sidor i Jag är leopardpojkens dotter av Johanna Nilsson.

8 kommentarer:

 1. Sån är jag med! Alltid kolla sidantalet, det bara måste jag. Och alltid plocka upp en ny bok på direkten. Ibland börjar jag inte läsa, men jag måste bestämma mig för vilken det ska bli och åtminstone glutta på första sidan!

  SvaraRadera
 2. Ja det där känner jag också igen. Så fort sista sidan är läst börjar tankarna snurra omkring vilken bok jag ska hugga tag i härnäst.

  SvaraRadera
 3. Ha! Kul att höra att alla gör olika! Jag gör tvärtemot. När jag har läst klart en bok låter jag den smälta in innan jag börjar på nästa. Allra bäst är om jag läser klart en bok på kvällen och börjar på en ny nästa dag. Jag är rädd att läsintrycket från den nya blandas ihop med den redan lästa boken. Jag vill hinna tänka på den lästa boken och smälta lite innan jag börjar på nästa. Hade inte tänkt på detta innan jag fick reda på att det finns sådana som dig som INTE gör så. Människan är intressant!

  SvaraRadera
 4. Jag kollar också alltid upp sidantalet innan jag börjar läsa. Däremot brukar jag medvetet vänta lite innan jag påbörjar nästa bok, eftersom jag vill hinna hinna smälta den jag just avslutat.

  SvaraRadera
 5. Tänk - jag trodde alla var som Dora och Erika - d v s som smälter avslutad läsning innan ny bok. Skönt dock inte vara ensam om att vara fixt girig. :-)

  SvaraRadera
 6. nejnej, även jag är girig och kollar sidantal och funderar på nästa bok (och plockar upp och läåser ens litelite)

  SvaraRadera
 7. Jag är faktiskt lite avundsjuk på de som riktigt tar sig tid att smälta en bok. Men jag är precis som du, eller värre. Jag funderar redan innan boken är slut vad jag ska läsa härnäst, ofta flikar jag även in andra böcker emellan av bara farten, och jag kollar alltid hur många sidor böckerna har.

  Åh, vad skönt att vara i ett sällskap där man känner sig normal! :-)

  SvaraRadera
 8. Tack, intressanta människor!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!