söndag 13 juli 2008

Chic-lit för fashionistas

Holly Would Dream av Karen Quinn lockade mig till inköp på bokbordet hos Borders i London. Syftet med inköpet var att läsa något enkelt på engelska. Det händer dessutom då och då att jag läser en så kallad chick-lit roman vilket det här definitivt räknas som. Att det är enkelt, tramsigt, förutsägbart och föga sannolikt ingår på något sätt i konceptet, som den här boken uppfyller. Romanen handlar om Holly som ser sitt liv bli totalt tilltrasslat och förstört när hon i ett svep förlorar fästman, lägenhet och nästan jobbet. Hon blir till råga på allt misstänkt för stöld av värdefulla klänningar - när interpol börjar jaga Holly befinner hon sig på det lyxigaste kryssningsfartyget på väg mot Rom. På båten finns också den mycket gentlemannamässige och otroligt förmögne Denis King som Holly inför publik och av misstag tidigare förolämpat rejält. Quinn skriver mycket om mode och om dess historia det är bokens tema. Här finns också fullt med blinkningar och referenser till Audrey Hepburn och filmerna hon var med i. Det är lätt att få för mycket av det söta men den här fungerar ändå bra i sin genre och är ok att ägna ett par dagar åt.

När jag läser lyssnar jag på Frank Sinatra som passar bokens stämning. Har ni "soundtrack" till det du läser? Eller böcker ni förknippar med viss musik? Eller: Böcker med vidhängade soundtrack? Kommer ni på fler än de som nämns i kommentarerna?

6 kommentarer:

 1. Vissa böcker jag läst har ett medföljande soundtrack man ska lyssna på då man läser boken. Sture Dahlströms änglar blåser hårt har ett soundtrack man kan köpa som faktiskt förhöjer läsupplevelsen (har läst boken 2 gånger, första utan och andra med skivan).
  Leonard Cohen har till sin bok Beautiful Losers valt ut fyra egna låtar han tycker man ska lyssna på om och om igen då man läser boken.

  Kul idé tycker jag. Fler borde göra så.

  SvaraRadera
 2. Det tänkte jag inte på... Anna Jörgensdotter har soundtrack också - till Änglarnas syster

  SvaraRadera
 3. Jag har börjat läsa Beatles av Lars Saabye Christensen. Varje kapitelrubrik är ett låtnamn, och Beatleslåtar och -texter nämns ymnigt i boken. Alltså läge för att skaffa de skivorna (skäms för att jag inte gjort det förr) och spela medan jag läser!

  SvaraRadera
 4. Ian Rankin berättar vilken musik han lyssnade till när han skrev senaste Rebus-boken

  http://www.ianrankin.net/pages/content/index.asp?PageID=104

  SvaraRadera
 5. Jenny; Beatles som soundtrack till läsning av boken låter ju inte helt fel...

  Anonym; Tack för länken till Rankin. Intressant vad författare lyssnar på och vad musiken betyder/inte betyder för dem. I hans fall tydligen mest instrumentalt. Kul perspektiv!

  SvaraRadera
 6. Jenny; Beatles som soundtrack till läsning av boken låter ju inte helt fel...

  Anonym; Tack för länken till Rankin. Intressant vad författare lyssnar på och vad musiken betyder/inte betyder för dem. I hans fall tydligen mest instrumentalt. Kul perspektiv!

  //Hermia (förstås)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!