Amoroso utmanar oss bloggare med två frågor:
* Vad består er boksamling av och hur fungerar det att kompromissa ?
* Finns det någon strategi i hur ni bygger upp er boksamling och har den ändrats utmed åren?
Mitt försök att anta utmaningen ser ut så här:
Efter att under kanske två års tid frekvent läst bokbloggar har jag fått en känsla av att min egen, fysiska, boksamling är ganska liten. Jag köper sällan böcker. När jag tittar på min del av bokhyllan (den andra tillhör maken) ser jag att den domineras av pocketböcker, en del införskaffade för många år sedan, en del på senare tid. När jag köper böcker är det främst inför resor eller semestrar, därav pocket. De inbundna böcker jag köper är mest facklitteratur - men det händer inte ofta. Anledningen till att jag inte köper böcker är att jag egentligen helst lånar på biblioteket. Jag har inget direkt behov av att äga många böcker. Jag kan dock ibland frestas köpa sådant jag lånat och läst på för att ha i egen ägo bara för att de var så fina, så bra. Men då jag inte är någon vidare omläsare så står jag emot. Eftersom jag inte så ofta inhandlar böcker kompromissar jag inte, bokinköpen innebär ingen ekonomisk belastning. Maken däremot köper böcker inom de mest skilda ämnen. Jag har svårt att säga vad min boksamling säger om mig som person men makens samling speglar definitivt hans personlighet; en människa med många intressen och ett öppet sinne.
En del av de böcker jag äger är olika sorters klassiker, som Bröderna Karamazov och Alberte-trilogin. Den litteatur jag köper är sådan jag är absolut övertygad om att jag kommer att tycka om, att få ut något av. Jag försöker vara en strikt finsmakare. Mitt urval innebär förstås en stor osäkerhet - för jag vet ju egentligen inte om det jag köper kommer att falla mig i smaken. Böcker i väntan på läsning, som är valda enligt ovan nämnda princip, är t ex Middlesex och En berättelse om kärlek och mörker. Men ibland chansar jag förstås, kanske för att snabbt kunna läsa något omtalat eller för att jag lockas av topplistor, och köper böcker jag sedan inte alls blir särskilt förtjust i - de stör resten av samlingen. Några böcker jag tycker extra mycket om kommer från min mormor och morfar. En del av deras titlar har jag införlivat i min egen hylla. Förutom en del facklitteratur som handlar om religion, yoga och förstås kurslitteratur efter flera års studier finns en samling konst- och resehandböcker som jag delar med maken. Konstböckerna får hyllan att bågna, tyngre litteratur får man leta efter.
Ibland tänker jag att jag ska rensa ur min boksamling. Bara spara det jag verkligen tycker om. Låta resten åka ut på Book-crossing. Men något skulle gå förlorat - min egen läshistoria.
Härligt, intressant!! Du verkar köra min strategi, att sortera ut godbitarna. Jag kör också mycket på klassikerna... Och det verkar också poppis att ha olika delar av bokhyllorna (alt varsin) Att jag aldrig tänkt på det :-)
SvaraRaderaJag är ny här bland litteraturbloggarna.
SvaraRaderaJag har en egen sida med mina texter och lyrik.
Titta gärna in där om ni vill på:
www.studioblodrod.blogspot.com
Magnus
Åh vilken intressant utmaning! Det tog ett tag att fundera och blev ett väldigt långt inlägg till slut, men nu är jag också färdig. Intressant att läsa hur olika bloggare bygger upp sin boksamling. Jag har precis som du väldigt många klassiker, men jag vill också egentligen äga så många böcker som möjligt, vilket blir problematiskt både för min plånbok och min lilla etta...
SvaraRaderaJag har en hylla med pocketböcker som jag inte riktigt vill göra mig av med. Annars lämnar jag oftast ifrån mig pocketböcker efter att jag läst dem. Så har jag en hylla med kurslitteratur och facklitteratur(litteraturvetenskap och språk. och så "fin-hyllan" med enbart inbundna böcker som jag vill äga och fövalta. Där blandas flera språk och genrer i en salig blandning, men allt står åtminstone i bosktavsordning efter efternamn.
SvaraRadera