lördag 4 juni 2011

"Vi var stingsliga och överbetalda"

När jag för ett tag sedan läste Tom Rachmans De imperfekta fanns i bakhuvudet minnet av en annan bok, om en annan arbetsplats som inte heller (längre) är någon succé. Och nu har jag hittat den!
I Joshua Ferris Så fick vi se slutet (2008) är handlingen förlagd till en reklambyrå som precis som tidningen i De imperfekta fått stora problem. Det är alltså reklammakarna i boken, och inte bibliotekariekåren som jag tillhör, som är "stingsliga och överbetalda".

Jag började läsa romanen i dag och kontrasten till Knausgårds jag-intensiva Min kamp 2 kunde inte vara större, för Ferris låter ett "vi" berätta. Det är väl ändå ett rätt udda berättargrepp? Knausgårds Karl Ove älskar dessutom att arbeta/skriva, men så är det inte direkt i Ferris roman. Här kivas det, liksom i De imperfekta, om kontorsstolar, man hittar olika kreativa sätt att manipulera tidrapporten osv. Och så har jag lärt mig ett knep som jag vill dela med mig av:

Hank Neary hade stor aptit på böcker. Han brukade komma tidigt på morgonen i sin manchesterkavaj och med en bok från biblioteket, kopiera hela boken och sedan sitta vid sitt skrivbord och läsa vad som för en förbipasserande såg ut som några viktiga jobbpapper. Han kunde ta sig igenom ett par trehundrasidiga romaner i veckan.

Nu får man förstås inte kopiera böcker!! Men nog skulle hans tilltag göra arbetsveckorna innan sommarens semester lite lättare?

Ferris är aktuell med en ny roman på svenska - Tillståndet.

5 kommentarer:

 1. ja, men vilket knep!! Det ska jag sno, rätt av... fast det är klart.. får ju som sagt inte kopiera böcker.. Men jo, delar av dem få man ju..

  SvaraRadera
 2. Vilket underbart och ganska sympatiskt knep för att verka upptagen av jobbet :)

  Eftersom du tipsade mig och gjorde mig så sugen på Sayers boxen måste jag få berätta att jag har vunnit den! Gissa om jag är glad :)

  SvaraRadera
 3. Hej! Tyvärr var nog knepet bokens mest underhållande stycke... återkommer om det.

  Grattis Vicky till boxen :)

  SvaraRadera
 4. hihi, kul knep!

  som komplement till knepet från 'Bonjour paresse' - "lämna under inga omständigheter ditt kontor utan en pärm under armen", så att ingen stör genom att be om en tjänst för att man inte ser upptagen ut = i det här fallet: mer lästid

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!