torsdag 9 juni 2011

Inspiration till sommarens Johnson-läsare

Ingrid utmanar oss andra att läsa Eyvind Johnson! Hurra!! tänker jag som helt slukades av hans Krilontrilogi i somras. Kanske läser jag själv vidare i år, Nu var det 1914 med efterföljare eller Strändernas svall.
Men nu ska jag ånyo lovebomba Krilon för det är inte ofta jag blir så förtjust i texter som jag blev i den! Den är ett mästerverk i tre delar.
Som smittade av sig på förra året sommar, först Åre sedan Trondheim. Johannes Krilon är en litterär gestalt jag skulle vilja träffa på riktigt. En sympatisk, men inte perfekt man. En man som vill det rätta.

Jo, jag är avundsjuk på dig som har kvar dessa tre böcker att läsa. Så väldigt avundsjuk. Hm, undrar om jag inte också är lite svartsjuk?

6 kommentarer:

 1. Läste du uppslaget om den nya Krilonavhandlingen i DN Boklördag i helgen som gick? Ett litet tips annars...

  SvaraRadera
 2. Jajamen det läste jag! Insåg det finns my mer att se i böckerna än jag gjorde (vilket bäddar för omläning så småningom..)

  SvaraRadera
 3. http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/per-anders-wiktorsson-den-utvidgade-manniskan-om-eyvind-johnsons-krilontrilogi

  SvaraRadera
 4. Härligt Hermia! Nu blir jag ännu mera ivrig att få sätta ögonen i Krilon. De två senare delarna i trilogin har jag beställt från Adlibris- de fanns ju i bilig pocketutgåva. Nu ska jag bara se till att få tag på nr 1 "Grupp Krilon". DN:s artikel ska jag bevara och läsa om!

  SvaraRadera
 5. Krilon 1 läste jag för längesedan, nu läser jag Krilon 2 - så annorlunda än 1. Det är fascinerande hur Eyvind Johnson gör sin dubbelexponering av Johannes Krilon. Han ÄR en kortväxt rund man (vilket påpekas ideligen)med ett stort engagemang och en hetsig motståndsvilja mot all form av barbari och dumehet . Den sorgsna kärlekshistorien i ungdomen och sveket från Krilongruppen påverkar hela hans tanke- och känsloliv. Det är det ena.
  Det andra är väl att Krilon = England.
  Hur läser ni?

  lena k e

  SvaraRadera
 6. Aha, Lena, du läser så.. Det kanske är så man "ska" läsa Johannes Krilon? Själv är jag för obildad, för den tolkningen gjorde jag inte. Var det alltså så han tänkte, Johnson? Kan man hitta liknande bilder för de andra männen i gruppen? Hoppas någon annan som läser här ser din fråga!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!