måndag 19 augusti 2013

Genans och värdighet

Bokhandlaren på Litteraturhuset i Oslo rekommenderade mig att läsa Dag Solstad, och det blev Genanse og verdighet som fick följa med hem. Den blev också mitt första möte med författaren, som jag haft i åtanke en längre tid.
Solstad berättar om gymnasieläraren Elias Rukla som efter en lektion med en synnerligen oinspirerad klass tappar humöret, sansen och brakar ut från skolan. Sedan förtäljs vi om livet före - hur blev det som det blev? Vi hör om den vackra Eva som Elias övertog när bäste vännen drog till USA. 

Livet har inte blivit så som Elias ville ha det. Samtalen har stannat av, trivialiteterna har tagit över. Studenterna och kollegorna är ointresserade - Elias vill något mer! Men så ibland händer det (min översättning, hittar inte alla norska bokstavsvarianter):

En av hans kollegor kom in på lärarrummet, alldeles innan det ringde in till första timmen, och sade: Jag känner mig lite Hans Castorp idag, jag borde väl ha legat under täcket. Det gick en stöt genom Elias Rukla. Hörde han rätt? Nämndes Hans Castorps namn, och på det här lediga sättet, sådär i förbifarten? Hans Castorp, huvudperson i Thomas Manns roman Bergtagen, nämnt som referens av lektor på Fagerborgs gymnasium, och inte av en lektor i tyska, utan faktiskt av en som undervisade i matematik! Ja, det var sant, och för Elias Rukla var detta ett lysande ögonblick.

Bara genom sina litterära referenser som upprepas och förekommer på flera sätt väckte romanen mitt skarpa gillande. Jag tycker om tonen i boken, tycker om den lite skuttiga på samma gång intensiva som tillbakalutade berättarstilen och gillar den desillusionerade läraren. En grinig gammal gubbe - eller en man som med all rätt förfäras över hur livet omkring honom förflackas och blir alltmer ytligt. Att han dessutom wanders the streets of Oslo höjer boken ännu mer i mitt tyckeri.

7 kommentarer:

  1. Snart öppnar ett litteraturhus också i GBg, det ska bli spännande att se vad det blir av det. Oslo verkar ha skapat en fin mötesplats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis Gbg! Så kul ni får ett litteraturhus! Jag tycker mycket om Oslos, någon gång hoppas jag kunna vara med "på riktigt" och höra någon av de fina författarna prata.

      Radera
  2. Åh, jag har en oläst Dag Solstad i hyllan, blir nu mkt sugen på den!

    SvaraRadera
  3. Så gøy at du likte den! Solatad er en av mine favoritter, og heldigvis har jeg mange, mange bøker igjen av ham :D

    Så langt er min favoritt T. Singer; både pga historien og språket. Solstads forfatterstil er vidunderlig, og jeg kjenner at det snart er på tide med noe mer av ham. Over et år siden sist nå!

    Forrsesten - hvis du liker Osloreferansene - har du lest Beatles av Lars Saabye Christensen? Den er et absolutt must!

    Og til slutt: finnes det tilsvarende litteratur av svenske forfattere? Her i Norge er det mest svensk krim som selges, men ahr du noen insidertips? Tenker å bestille fra nettet, og lese på svensk :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag ser mycket fram emot att läsa fler Solstad och har haft T. Singer hemma från biblioteket ett tag (lite för länge..).. fast den är översatt.

      Beatles har jag läst och älskar!! Fantastisk roman!
      Är glad också att jag har Langelands Wonderboy kvar att läsa - och åt att det kommit en uppföljare. Stod länge och tvekade om att köpa den, Fyrsten, i Olso men alltså det är dyrt med böcker på andra sidan gränsen!!


      Så trevligt att du tänker dig att ladda med svenska böcker! Läser inte själva jättemycket nytt men några tips ska du så klart få :)

      Niemi: Fallvatten (som jag nyss skrivit om)
      Kolterjahn: Den största dagen är en dag av törst (fiktion om poeten Karin Boye, extra bra om man har koll också på henne... Men det kanske du (ni i Norge) har? Det finns nog ingen ung kvinna som inte läst henne någon gång..)
      Gunnarsson: Försmådd (liksom Elias Rukla om en krisande gymnasielärare, annars rätt olika)
      Olsson: Ingenbarnsland
      Anyuru: En storm från paradiset

      Några som jag inte läst men som "ska" vara bra:
      Söderlind: Vägen till Bålberget (har inte själv läst men den ska vara väldigt bra. Förf liknas vid Kerstin Ekman vilket är ett väldigt gott betyg!)
      Ramqvist: Alltings början
      Thor: Om inte nu så när
      Boardy: Mot ljuset
      Olsson: Böckerna om Bricken (3 eller 4 stycken)
      Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar (har själv bara läst del 1)

      Läs gärna på Annas blogg, hon läser mycket - en stor del svensk litteratur: http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/search/label/svenska%20b%C3%B6cker

      Radera
  4. Tusen takk for kjempefint svar! Må si at jeg umiddelbarn føler meg tiltrukket av Anyuru - nesten som Anaruh - haha!

    Kopierer listen din inn i leselista mi, og skal sjekke dem litt mer ut en dag jeg får tid.

    Jeg pleier forresten bestille mine bøker på capris.no - billigere enn i butikk, i alle fall dersom bøkene ikke er helt nye :) Mulig de sender til Sverige også? Eller at det finnes et svensk alternativ? Bøkene hos Capris på dansk og svens er kjempebillige, nede i 30 kr stykk! Og så her de veldig bar utvalg i engelskspråklige bøker. Dagens reklame... jeg er ikke sponset, bare en fornøyd kunde :)

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!