söndag 2 augusti 2009

Hon älskade

En del böcker tränger undan allt annat, pockar på omedelbar uppmärksamhet. En sådan bok är Helena Henschens Hon älskade. Historien är väl inte okänd? Författarens farmor Signe Thiel (1885-1969) är den vars liv skildras i romanen. Signe som är dotter till Ernest Thiel, grundaren av Thielska galleriet som lämnar sin familj för en annan kvinna. Signe som är skolkamrat med Harriet Löwenhjelm och Honorine Hermelin, ett par andra flickor från överklassen som ska komma att göra stora avtryck. Signe som växer upp med Ellen Key som gäst i huset och med andra kulturmänniskor i sin närhet.

En kort passage beskriver den salong modern bjuder in till efter att ha återhämtat sig från maken Ernest svek:

Signe slår upp Anna Karenina och läser andäktigt bokens första mening högt, så som hon planerat.
- "Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis."
- Det där är Signe för ung för att begripa, svarar Heidenstam och vänder sig bort.
- Ja, jag är ung, svarar Signe, men det går över. Men Verner är dum och det går visst aldrig över!

Signe räddas ur situationen av Hjalmar Söderberg som uppmanar att hon ska stå på sig.

Jag fullständigt njuter av namndroppandet - det var under 1880-talet det hände! Då det gamla rensades ut och det nya och unga tågade in!

Signe gifter sig två gånger, först med en man som visar sig vara väldigt opålitilig. När äktenskapet är över gifter hon sig med den man som blir farfar till författaren, Helena Henschen. Förhållandet slutar då maken deklarerar att han inte kan leva med Signe utan att samtidigt ha andra kvinnor på sidan om. I Oscar Vogt, den tyske hjärnforskaren, finner Signe till sist den bestående kärleken. Relationen varar livet ut men Vogt förblir gift med en annan kvinna. Signe får sex barn, som mer eller mindre figurerar i texten.

Signe är drivande inom Fredrika Bremerförbundet - hon är en av dessa kvinnor som banat väg, skapat utrymme för andra kvinnor att ta sig fram och ut i världen. Hennes liv är en revolt mot överklassuppväxten, mot konventionerna.

Två krig bryter ut under Signes levnad. Andra världskriget väcker hennes avsky och Signe får se Berlin, som varit hennes kulturella hemvist, slitas sönder av onda krafter. Hon tar skarp ställning mot nazismen och arbetar för att hjälpa judar m fl att fly nazityskland. Avsnitten som skildrar kriget berör mig starkt. På ett gripande sätt skildras Signes stora engagemang och den rädsla som finns för vad som kan komma att hända. Vilken hjälte hon var, Signe.

Henschen skriver fram Signe genom brev, dagböcker, berättelser från farmodern själv och andra. Det är en själfull bok om en passionerad och engagerad människa. Henschen skriver inte distanserat utan vågar gestalta sin farmors innersta. På ett språk som flyter så lätt, så lätt levandegör Helena Henschen dock inte bara ett enstaka människoöde utan en tidsanda och ett Europa i brand. "Hon älskade" ville Signe ha som text på sin gravsten, en önskan som uppfylls först långt efter hennes död.

Den här boken sätter jag bestämt i din hand. Säger: Läs!


Thielska galleriet besökte jag i februari. Om det besöket (och lite annat) här.

6 kommentarer:

  1. "Hon älskade" läste jag om denna sommar. Nog har boken om Signe Thiel Henschen fått uppmärksamhet, men kanske inte lika mycket som Helena Henschens förra släktberättelse.
    Jag är lika förjust som du, Hermia!(Så fint du berättar om boken,tack.)
    Jag unnar alla, som är det minsta intresserade av modern svensk historia, emancipationsberättelser, kvinnohistoria, Tisdagsklubben eller bara a att läsa en väldigt gripande människoskildring -
    att KÖPA "Hon älskade".
    Boken inbjuder nämligen till att läsas med pennan i hand...
    Hopppas Helena Henschen vågar närma sig sina släktberättelser ännu en gång. Jag anar att hon inte vill berätta så mycket om sin far Anders, men om Anders syskon Astri och om konstnären Helga (gift bl a med Peter Weiss) finns det säkert mycket att dikta (när tiden läkt en del sår kan jag tänka).
    Den intelligenta Anna Bonnier - Signes mamma - skulle jag också vilja veta mer om (även om hon förekommer en del i andra böcker, skrivna av någon i familjen Bonnier.)

    Sverige är ett litet land, vilket jag tycker är ytterst trivsamt. Nästan alltid är man bekant med någon annans bekant eller släkt med släkten eller har läst en bok ev den författaren eller har sett en målning av den konstnären.
    Jag rekommenderar alla som besöker Thielska galleriet att läsa Ernst Thiels gripande brevväxling med Hjalmar Söderberg. HONOM skulle man vilja träffa!
    Harriet Löwenhjelm är en av mina favoritpoeter. Hennes bror Carl Löwenhjelm var en god vän i familjen då jag var liten och "farbror Carl" berättade alltid så kärleksfullt om sin lättsinniga, tungsinta, ljuvliga, clownaktigt svårbegripliga lillasyster Harriet.
    Mina barn är kusiner med Folke Henschens (Signe Thiels andre make) barnbarn.

    lena kjersen edman

    SvaraRadera
  2. sista meningen blev litet fel,
    förlåt.
    Bättre så här:
    Min svärfar gifte sig sedemera med en dotter till Helena Henschens farfar.

    Dock inte så viktigt.
    Jag säger istället lika bestämt som Hermia: Läs boken!

    SvaraRadera
  3. Jag blev OTROLIGT förtjust både i Hon älskade och I Skuggan av ett brott som läste efter att ha läst just Hon älskade och dessutom varit på en författarfrukost med Helena Henschen. Hon verkar enormt sympatisk och jag blev så glad när jag läste att hon skriver på en ny bok!

    SvaraRadera
  4. Det här blev för besvärligt!
    Med hur jag fick skicka min kommentar.
    Signe

    SvaraRadera
  5. Lena: Ja, Helena H tycks ha ett rikt stoff att skriva ur! Jag blir också nyfiken på fler av de som nämns - bl a mamma Anna som du tar upp. Minns en bild i en bok jag bläddrade i på Thielska galleriet med maskeradklädda besökare (kanske fr tillfället H.H skidlrar?) däribland Hj Söderberg. JA - mer om detta vill jag läsa! Jag skulle också gärna ta del av berättelser om människor du mött...

    Catrin: Skuggan av ett brott var också intressant (fast på ett annat sätt än Hon älskade...). H H har jag inte hört ännu, måste undersöka om hon varit på mitt bibliotek och jag missat eller om hon kanske kan tänkas komma.

    Signe:
    Vad har hänt med kommentaren du skriver om? Eller är det du som är "anonym" i ett inlägg längre ned?

    SvaraRadera
  6. Måndag 24 augusti kl 16 på Kulturhuset (Café Panorama) kan vi lyssna på ett samtal mellan Helena Henschen, Gabriella Håkansson och Jan Arnald om "I skuggan av ett brott" och om tendenser i europeisk litteratur.
    EU-minister Cecilia Malmström inleder. Helena Henschen ska i Bryssel i höst ta emot det nyinstiftade europeiska litteraturpriset.
    Fri entré.
    VISST SES VI DÄR OCH HURRAR FÖR HELENA HENSCHEN!
    hoppas
    lena kjerséne edman

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!