lördag 28 mars 2009

Amerikanare

Morgongrusiga ögon en jobbarlördag. Längtan till Roths vindlande meningar. Boken i väskan - pausläsning, bussläsning.

Amerikanska författare har aldrig lockat mig som nu. Auster, Hustvedt, Miller R, Yates. Nu Roth, Miller S, Morrison och så Singer, ständigt återkommande.

Auster tillägnar Don de Lillo Leviatan, Roth skriver Spökskrivaren till Milan Kundera. Det hänger ihop. Kundera - som jag läste för något som börjar likna länge sedan.

Smarta berättare triggar mig, säger något om världen som jag lever i, förundras över och skräms av.

Jag vill hellre läsa än skriva nu. Men läser gör vi ju inte på jobbet, vi biblioteksmänniskor. Däremot släcker vi förstås lyset ikväll. Earth Hour.

4 kommentarer:

 1. ODÖDLIGHETEN av Milan Kundera.

  Den boken ska man inte låna på bibliotek, den måste ägas. En bok som läses bäst med pennan i handen.
  Är du en människa som vill addera till ditt liv? Så att t o m en egenskap som "Jag är en stor kattvän" blir till en del av din adderande identitet. Eller vill du subtrahera?
  Sådana tankar - och många fler - ger Odödligheten. Jag skriver om den och andra favoriter i min kommande bok som kanske, kanske ska heta "God litteratur". (på BTJ förlag år 2010, tror jag)
  Lena Kjersén Eman

  SvaraRadera
 2. Släcker inte lampan i kväll, jag tänkte se på VM-kvalet :0) Och så tänker jag på all jävla energi som måste gå åt när alla tänder lamporna igen. Och sen, ja, är det inte bättre att alltid tänka på det där med elen. /Aviga Cilla mot strömmen :0)

  SvaraRadera
 3. Cilla: Varför blir jag inte förvånad? ;-) Och tänk om du har rätt...

  SvaraRadera
 4. Det har jag nog inte ... det brukar jag inte ha :0)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!