lördag 21 mars 2009

Trots eller Tack vare?

En artikel i dagens nätversion av DN Boklördag, skriven av Matilde Sköld, visar på att en ny "genre" blommar:

Sedan början av 2000-talet har några böcker lyckats med konststycket att älskas av kritiker, den amerikanska Pulitzerjuryn och läsarna. De är familjesagor. De är magiska. Och de är långa. Man frestas nästan att tala om en ny genre.

Det handlar om episka berättelser som spänner över generationer och kontinenter; familjekrönikor fulla av fantastiska sammanträffanden och excentriska karaktärer. Och mitt i allt finns ofta en ung man som försöker hitta sin plats i tillvaron.
Några fixstjärnor är Michael Chabons ”Kavalier & Clays fantastiska äventyr", Jeffrey Eugenides ”Middlesex” och Junot Díaz ”Oscar Waos korta och förunderliga liv”. Varav samtliga har tilldelats Pulitzerpriset.


Genren är kanske inte precis ny men romanerna erbjuder intressanta och efterlängtade alternativ till mer inåtblickande och självbearbetande texter. Det är sådana här romaner jag vill läsa, ändå har jag inte läst någon av de som nämns ovan. Åtminstone inte ännu. I nästa artikelstycke reflekterar förläggare över fenomenet och den "nya" genren:

– Jag antar att deras popularitet beror på läsarnas önskan att bli fullkomligt absorberade, att befinna sig mitt i en saga som får resten av världen att försvinna för ett tag, säger Michael Mezzo, förläggare på amerikanska Random House.
Stefan Skog, förläggare av utländsk skönlitteratur på Norstedts, är glatt överraskad över att en bok som ”Middlesex” har sålt så bra.
– Det är en bästsäljare, trots att den är litterär och bjuder motstånd. Det är roligt. Och de författare du talar om kan hantera det mesta: språket, känslorna, humorn.


En mening stör mig på irriterande vis: "– Det är en bästsäljare, trots att den är litterär och bjuder motstånd." och då särskilt på det lilla ordet "trots". Jag skulle vilja byta ut det till "tack vare". För tänk om den läsvärld vi levde i ville det litterära, det lite mer motståndsbjudande - det fördjupade och episka. Där böckerna sålde och lånades tack vare och inte trots.

2 kommentarer:

  1. Mycket bra poäng. Blir ett inlägg om ditt inlägg! :)

    SvaraRadera
  2. Bokmania; Precis som du blir jag bara med upprörd! Men jag har så svårt formulera tankarna kring det hela. Det säger något om synen på läsaren...

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!