tisdag 20 januari 2009

Enkäter kommer aldrig

över min bloggs tröskel. Fast: Varför inte? Ett undantag således med en enkät jag hittar hos Lyran, från Bokhora ursprungligen.

1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs, snabbt efter boken kommit ut)?
Jag köper sällan inbundet men när jag gör det är det mest fackböcker, trots att jag allra mest läser skönlitteratur. Owe Wikströms böcker som inleds med Till långsamhetens lov har jag köpt i takt med att de givits ut.

2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?
Sara Lidman som jag hade för avsikt att skriva c-uppsats om. Jag har nog annars inte fler än två böcker av olika författare. Lånar mer än köper.

3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?
En kollega tipsade om Förhäxad av Foucault ett tips jag snabbt tog till mig eftersom det är en pålitlig tipsare. Innan dess läste jag En bortglömd petunia av Björg Vik som jag hittade till genom tips från bloggläsaren Lena K E. Flera av de bloggar jag läser förser mig ständigt med nya tips. Ibland tar jag dem till mig, ibland inte... Kulturdelen, Jenny B, har t ex fått mig att med glädje läsa Martha av Doris Lessing.

4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?
I 1-års present gav jag i söndags bort Vem är söt? och Astons stenar (en bok den lille får växa i). Senast jag fick en bok måste ha varit i november då Birgitta Wallin, som föreläste på mitt bibliotek, generöst gav mig Människosaker utgiven av Karavan. Hon fick i sin tur Röster i Gästrikland, om jag minns rätt.

5. Har du några biblioteksreservationer just nu?
Ja, Sammankomsten, Alla själar, Kunzelmann & Kunzelmann, Kvinnan i Jerusalem - två av dem har jag fått tips om via bloggar jag läser, Lyran och La Bibliofille.

6. Vilken bok/böcker läser du just nu?
Simtag av Jessica Berglund

6 kommentarer:

  1. Jag ser fram mot att få höra vad du tycker om Carl-Johan Vallgrens fascinerande skälmhistoria, beska samtidsfresk och digra maxiroman "Kunzelmann & Kunzelmann". Jag lockar med två citat så du förstår att här bjuds ordglädje!
    "Joakims nygamla motto att sanningen är en semantisk kompromiss mellan två människor som inte vill gräla"
    "Döden - den stora informationstjyven. Ett intighetens rififi-rånare som försvinner med sitt byte i säkerhet bortom tid och rum".
    Jag har njutit av Eva Adolfssons bitterljuvkloka kärleksroman !En liten historia" och läser nu denna Vallgren-bok.
    2009 verkar bli ett Gott Nytt Svenskt Romanår, härligt, begärligt!
    Lena Kjersén Edman

    SvaraRadera
  2. Underbart! Tack för utblick, inblick!

    SvaraRadera
  3. Nu har jag läst Carl-Johan Vallgrens 534 sidors roman och känner mig spränglärd på två ämnen:
    1)Sodomi och homosexualitet under 1900-talet
    2)Klassisk och modern konst
    3)Konstförfalskning

    Jag förstår oh imponeras av att C-J V lagt ner många års arbete på research. Det är (jag är inte ironisk)härligt att få bildning via en spännande roman. C-J V är ordkonstnär - men ändå är det något som jag saknar när jag slår igen boken.
    Jag vill inte bara få veta ATT Kunzelmann den yngre är en fähund (vilket han är väl medveten om själv), jag vill veta HUR det känns att vara den självbedragande man som han är. Vid ett enda tillfälle bränner det till psykologiskt och gripande i romanen. Det är när Kunzelmann d. y. reflekterar över att han är så fruktansvärt svartsjuk på sin flickvän eftersom svartsjukkan skyler över den unge mannens verkligt stora problem: ensamheten.
    Lena Kjersén Edman

    SvaraRadera
  4. Fick häromdagen ett utdrag skrivet av Brodsky i min hand. Några ord kommer för mig, om problem med litteraturkritiker:
    "om han [hon] är en begåvad skribent förvandlar han [hon] recenserandet till en självständig konstform [...] och då kan det sluta med att man läser recensionerna och inte böckerna"... Risken finns Lena K E för vilken tjusig recension det blev i VK! Men jo, då läsas bör om Kunzellmann.

    SvaraRadera
  5. Hei - her var det mange boktips!! Forhekset av Foucault har ikke kommet på norsk, men jeg prøver å få tak i den danske eller engelske utgaven. Takk for tipset!!
    ps. hvor er bildet av skriveplassen din :-)

    SvaraRadera
  6. Hehe, skrivplatsbild lär dröja. Och känner jag mig själv rätt kommer jag att sitta överallt utom just där... Maken har större nytta av just ett arbetsrum medan jag föredrar en skön fåtölj eller soffan att fundera och skriva boktankar i.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!