söndag 14 mars 2010

Snart på väg mot Amsterdam

Min käre make och jag har tillfälligt övergett Italien som semesterland för att istället tillbringa påsken i Amsterdam. Det blir mitt första möte med staden, att där finns mycket kultur är dock svårt att missa. Likaså att "chokladkakor" kan innehålla annat brunt.

Nu frågar jag dig, som varit där, vad vi måste uppsöka vid sidan av huvudstråken och de stora mästarna? Och var i skönlitteraturen finns staden omskriven?



18 kommentarer:

  1. Åh, påsk i Amsterdam är finfint! Du borde hinna sticka huvudet till Keukenhof, och där borde det finnas lite blommor, även om påsken är tidig (slutet av april och början av maj är ju annars optimalt). Som museum betraktat så skulle jag satsa på Rijksmuseum och sen van Gogh-museet. Anne Frank-huset är också mer eller mindre obligatoriskt, tycker jag (gå dit sen eftermiddag, då är köerna kortare, även om de också då slingrar sig runt kvarteren). Ta en båttur på kanalerna. Och ta med några extra varma tröjor och underställ, för det kan vara ruskigt råkallt även om temperaturen ligger på typ plus sju.

    Beroende på hur länge du ska stanna så hinner du olika mycket, förstås, men om du har en eller två dagar över, så ta tåget till Haag eller Rotterdam – båda helt olika städer jämfört med Amsterdam. Haag småstadsaktigt, trots alla de viktiga funktioner som finns där, och Rotterdam hypermodernt, och nästan helt och hållet uppbyggt efter kriget. Har du ännu lite tid över så ta tåget hela vägen till Delft i söder, och hinn kanske med en tripp till Deltaverken!

    Annars är ostmarknaden på fredagar i Alkmaar (strax norr om Amsterdam) värt ett besök (men det är väl osäkert om de har marknad på långfredagen, faktiskt).

    Böcker av nederländska författare finns i massor (Amsterdam brukar vara med lite här och där på ett hörn i de flesta böcker). Min favorit är alltid Maarten 't Hart (Om så hela världen rasar, Stenar mot en hornuggla, Sladdbarnet, t ex). Anna Enquists Mästarprovet är en riktigt bra roman, och vill man ha något lite mer snabbläst och lättläst så något av Karel Glastra van Loo (Lisas andetag, t ex). Ett mastodontverk (som är väldigt väldigt bra, och som nog skulle passa Hermias smak för kultur och historia) är Upptäckten av himlen av Harry Mülisch. Orkar man inte läsa dessa 800 sidor kan man kanske se filmen (med Jeroen Krabbé och Stephen Fry bl a), där en hel del Amsterdam finns med också. Man kan också läsa Siegfried av Mülisch, även om den inte är lika bra.

    Coffeeshop-delen av Holland är betydligt överdriven, vill jag gärna understryka, förresten. Jag har tillbringat mycket tid i Holland, och det är definitivt inte något som präglar samhället utanför red light-district i A-dam.

    Men se till att du besöker ett "pannenkoeken-huis", där pannkakor serveras på alla möjliga sätt. Ta en drink på Leidse plein i Amsterdam. Och kolla in det stora Bijenkorf-varuhuset vid Dam (som NK, ungefär). Annars är Amsterdam mycket småstad, och halva nöjet är att strosa runt längs alla kanalerna!

    SvaraRadera
  2. Åh det vill jag också veta, har heller inte varit där men hoppas på att få åka inom en överskådlig framtid!

    SvaraRadera
  3. Tack kära Vixxtoria! Här fick vi ju en massa tips, eller hur Bokbabbel! Jag ska skriva ut de goda tipsen för inspiration till resan!
    Kanske har de böcker jag lånat hem om staden gott loss lite väl mycket i sina beskrivningar av "haschkaféerna"... med ord som "Om du frestas att röka ber du om menyn där du ser vad som finns till salu"...
    Jag ska dock hålla mig till en god drink o pannkakor :-)

    SvaraRadera
  4. Åh, det låter spännande! Har varit på väg dit en gång, men vi kom aldrig dit. Vi åkte på bilsemester till Luxemburg och tänkte ta Amsterdam på hemvägen. Men så bidde det inte så eftersom chauffören konstaterade: "Det finns alldeles för många vägar i Holland".

    SvaraRadera
  5. Antar att du redan läst Tulpanfeber?
    /Anette

    SvaraRadera
  6. Haha... "för många vägar"... kanske blir lite väl klurigt i kombination med för många kanaler?! Hoppas ni hamnar där till slut i alla fall, Cecber.

    Tulpanfeber har jag läst - tyckte mycket om.

    SvaraRadera
  7. Åh, det här borde jag kunnatipsa massor om som haft vänner i Amsterdam, men har tyvärr själv inte kommit dit, inte sedan barnsben! Tulpanfeber hade jag kunnat tipsa om och resten känns det som Vixxtoria är rätt bra på att täcka in, va?:) Själv drar vi till England istället för Italien i påsk så vi kör också en paus.:)

    SvaraRadera
  8. Anne Franks hus tycker jag också är ett bra förslag på aktivitet, gripande. Jan Wolkers, t.ex Turkisk konfekt, kan vara ett lästips. Han är ganska snuskig dock, så man kan inte vara alltför känslig.

    SvaraRadera
  9. Bokomaten - England är ju aldrig fel, det heller. Hoppas ni får det trevligt, i kanske Keats och Fannys spår?

    Tack anonym för tips! Jag får testa min ev prydhet med Wolkers någon dag.

    SvaraRadera
  10. Åååh! Amsterdam. Fantastisk, och fantastiskt knäpp stad. Det finns oerhört mycket att titta på, men en sak ni bara inte får missa är Van Gogh-musset. Det är fortfarande min största konstupplevelse.

    http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp

    SvaraRadera
  11. Jag har i flera år av pojkvännen fått höra att "jag bara Måste läsa Maarten ´t Hart". Han har läst ett gäng böcker av denne holländare(nu senast Sladdbarnet) och varit snudd på lyrisk varje gång... Så med Vixxtorias beröm av honom i bakhuvudet då jag skulle välja ny bok, fick det bli Om så hela världen rasar. Har ej hunnit så långt, men det bådar my gott.Läste oxå Glastra Van Loon för ngr år se´n och minns att jag gillade både Lisas andetag och hans bok Passionsfrukten.
    Vi var i Amsterdam för ngr år se´n-cool stad, skulle gärna åka dit igen!

    SvaraRadera
  12. Men Jenny - LYSSNA på din pojkvän! 't Hart är 3578 gånger bättre än Glastra van Loon! (Eller de är helt olika typer av författare, och GvL är liksom bara okej, och 't Hart är originell och så fantastiskt underfundigt rolig. Väldigt mycket likheter med Torgny Lindgren, tycker jag.) Den enda varningen är att man kan överdosera 't Hart för en del av hans böcker är lite lika, han ältar samma tema: pojke uppvuxen under efterkrigstiden i strängt kalvinistisk miljö på olika sätt. Men på senare år har han helt plötsligt börjat variera sig väldigt mycket. Som kuriosa är 't Hart transvestit i verkligheten (men det märks det - tyvärr? - inget av i böckerna).

    Är man förtjust i språkliga virituoser rekommenderas också starkt Cees Nooteboom, och om man är mer historiskt lagd kan man läsa något av Hella Haasse. Jag såg ganska nyss Tessa de Loos bok "Tvillingsystrarna" i svensk pocketutgåva också. Väldigt fin historia om två tvillingsystrar som skils åt strax innan andra världskriget, och den ena växer upp i Tyskland och den andra i Holland. De har inte kontakt igen förrän många år senare, och deras livsöden har blivit mycket olika. Det har blivit en fin film av den också (men oklart om man kan få tag på den i Sverige; möjligen finns det enda exet hemma hos mig ;-) ). Connie Palmen är en annan nederländska som är väldigt stor i Holland, men inte så översatt till svenska.

    Jan Wolkers (som nämnts) är jag själv inte så förtjust i. Men om man vill köra något lättsammare kan man testa Aidan Chambers ungdomsbok Ingenmansland, som delvis utspelar sig i Holland. Boken (och filmen) Flicka med pärlörhänge är ett annat alternativ (utspelar sig i Delft där Vermeer verkade).

    SvaraRadera
  13. Söta du, det kommer med all säkerhet bli ett besök i Keats house eller liknande.;)

    SvaraRadera
  14. Jajamen! Jag har lyssnat- och agerat... är nu mer än halvvägs inne i Om så hela världen rasar, och jag gillar- mycket! Det var lite i en annan del av "mitt läsliv" jag läste Van Loon, och har insett en del om kvaliteter se´n dess. Jag känner nog igen detta om t´Hart & hans återkommande teman, tror att pojkvännen sagt att han kan upprepa sig, men är det såhär briljant skrivet upprepande, så inte mig emot...
    Jag har två titlar till av ´t Hart liggande hemma i bokhögarna, så nu är det bara att fortsätta!(måste säga att din info om att han är transvetit var lite intressant, och faktum är att jag nyss läste en passage i Om så hela... där detta tar sig lite uttryck; då Alexander kommer på sin vän William klädd i kvinnokläder hemma hos apotekaren Minderhout, och detta verkar öppna hans ögon för en helt annan verklighet som nu är hans...).
    Se´n blev jag jättenyfiken på Tvillingsystrarna, du berättade om, den bara måste jag läsa, handlingen verkar vara precis i min smak. Och kul att den äv finns som bra film-ska ta som ett projekt att försöka hitta den!
    Flicka med pärlörhänge tycker jag oxå var my bra(liksom filmen med Colin Firth och Scarlett Johansson)läste den och ngr till av Tracy Chevalier för ett antal år sedan.
    Och så kom jag på att vi i sammanhanget-och ja, kanske en gnutta långsökt, men ändå-inte ska glömma McEwans Amsterdam heller...

    SvaraRadera
  15. Och jag som ratade 't Hart igår vid hyllan och plockade åt mig en Claus och en Enquist istället... Det blir nog till att tänka om, efter senaste samtalet här.. Och lägga på ett kol om det ska bli ngt läst innan resan.
    McEwans Amsterdam lästes i somras! Och Chevalier läste jag när den kom.

    Tänk detta börjar likna en gruppresa :-)

    SvaraRadera
  16. Vid närmare eftertanke behövs nog en lässemster innan själva semestern. Vad tror ni om det?

    SvaraRadera
  17. Hehe..! Gillar den eftertanken; lässemester före Riktig semester- me like! Och varför inte en virtuell gruppresa:)

    SvaraRadera
  18. Vixxtoria och Jenny - nu är jag också där i 't Hart-land, fast i "Om så hela världen rasar". Stort tack till er båda för inspirerande kommentarer!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!