lördag 4 april 2009

Nordiskt

Om några dagar ska jag tipsa om böcker i lokalradion, inte egenskap av bloggare förstås utan som bibliotekarie. Böckerna jag valt är sådana jag läst ganska nyligen och som jag tycker mycket om. Men inte så där mycket att de känns svåra att prata om, för sådana böcker (eller filmer etc) finns ju också, eller hur?

De valda böckerna är

Baby Jane av Sofi Oksanen
Simtag av Jessika Berglund
Göra gott av Trude Marstein
Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man av Helle Helle

Fyra romaner alltså skrivna av kvinnliga författare i Norden; Finland, Sverige, Norge, Danmark. Lite löst har jag redan koll på vad jag vill säga om dessa. Jag funderar också på tänkbara frågor kring dem där en skulle kunna vara om böckerna har något gemensamt.

Både Baby Jane och Simtag om kärlek mellan kvinnor, men det känns lite väl enkelt och inte något jag vill ge som svar på den frågan. Oksanen och Berglund använder temat på helt skilda sätt, har helt olika språk. Författarna har helt skilda berättartekniker och sätt att föra fram sina historier på. Det känns upplyftande att tänka att det åtminstone i dessa fyra romaner inte går att skönja någon likriktning. Det är intressanta problematiserande och nytänkande berättare som samtidigt knyter an till litteraturhistorien, jag tänker t ex på Helle Helles hemingwayska isbergsteknik. Det som förenar romanerna tänker jag mig är olikheten mellan dem. Att den nordiska samtidslitteraturen talar med många slags röster. Det är något att glädjas åt!

Bredvid sängen väntar Karavan med temat Istanbul på att läsas, på sängbordet ligger Toni Morrisons Kärlek. Men idag får litteraturen stå tillbaka för lek med makens två syskonbarn. Vi ska testa lekplatser! Skön söndag önskas dig, bloggläsare!

6 kommentarer:

 1. Jag har läst Helle Helles "Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man" och även Jessica Berglunds "Simtag"- tack vare din blogg. Jag tycker mycket om det nordiska i temat- och önskar dig stort lycka till med ditt radioframträdande (önskar att jag kunde ta in "din" lokalradio!)

  SvaraRadera
 2. Håller helt med att det är svårt att prata om böcker man VERKLIGEN tycker om. Blir lätt för personligt, som att man blottar något och dessutom kan man lätt tappa tråden bara för att man blir så engagerad.:-) Lycka till! Du kommer rocka som den!

  SvaraRadera
 3. Kan man lyssna på det på nätet sen? För oss som inte befinner oss lokalt :0)

  Jag har inte läst, eller hört talas om, någon av böckerna. Jag är så himla omodern ... måste göra något åt det. Har beställt katalogen över sommarutgivningen av böcker, nu skall jag också hänga med ;0)

  SvaraRadera
 4. "Tyvärr" kan man nog lyssna på nätet... Radio Gävleborg är kanalen. Bokomaten, tack! Jag hoppas jag rockar!! ;-) Ja, jag är inte den som vill blotta mig i radio....håller mig så strikt det går till något slags manus. Intalar mig själv att det inte måste vara "perfekt" jag är ju ingen radiopratare heller... De som känner mig vet dessutom att jag är en aning blyg. Ni får väl ratta in kanalen i efterhand och lyssna med mycket snälla öron. 14/4.

  SvaraRadera
 5. Vilka bra böcker du har valt ut! Hurra för att radiolyssnarna blir rekommenderade läsvärda böcker. Lycka till! Det kommer att gå toppen.

  SvaraRadera
 6. Vad spännande, hoppas det gick bra! Har läst Oksanen och Berglund, mycket bra båda två!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!