måndag 13 april 2009

Tematrio - Jerusalem/mellanöstern

Lyran ger uppdraget:

Berätta om tre romaner som har någon koppling till Jerusalem och/eller Mellanöstern!

Det borde ju vara tämligen enkelt. Eller?

En favorit jag inte kan undgå att nämna är faktiskt Selma Lagerlöfs Jerusalem om bönderna från Nås som följer kallelsen och reser till den heliga staden.

För några år sedan läste jag Flickan i underjorden av David Grossman. En flicka är utsänd för att rädda sin bror från den undre världen. Utsatta svikna barn i en roman jag minns som stark och mycket bra. Israel är skådeplatsen.

Den tredje blir jag påmind om när jag läser vad Ann på It's Read skriver om och eftersom detta närporträtt av en kvinnlig självmordsbombare grep mig får den vara med även här. Alltså; Efter attentatet av Yasmina Khadra vars Sirenerna i Bagdad står på någon slags läslista.

6 kommentarer:

 1. Funderade fastiskt på Jersualem som ett av mina första val, men kände för lite modernare verk. :-) Flickan i underjorden verkar vara en mycket läsvärd story, nu uppsatt på att-läsa-listan.

  SvaraRadera
 2. Eg kom heller ikkje utanom Jerusalem. Det er slik ei flott bok!

  SvaraRadera
 3. Hejsan, tänkte bara tala om att jag registrerat en ny blogg eftersom min andra har slutat fungera.

  SvaraRadera
 4. Selmas Jerusalem är en favorit hos mig också.

  SvaraRadera
 5. Om jag skulle anta den här utmaningen skulle jag också inleda med Lagerlöfs Jerusalem, precis som jag gjorde i Nobelpristagarutmaningen...

  Men det som gör det här lite kusligt är att jag hade Flickan i underjorden hemlånad för ett par somrar sedan (men kom aldrig så långt att jag faktiskt läste den), och att jag läste Efter attentatet i höstas. Betyder det här att dessa böcker är tecken på en typisk bibliotekarie-boksmak? (Och innebär det att jag ska vara bibliotekarie på livstid?)

  SvaraRadera
 6. Ika - betyder det att jag också ska vara "bibliotekarie på livstid"? Nog för att det är ett roligt jobb men på livstid? Nja... Jag hoppas det är så bara att du och jag råkat röra oss i samma litterära sfärer, fast i otakt. ;-)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!