utan substans eller egentligt innehåll; Sofi Oksanen född 1977 fick det stora finska litteraturpriset. Per Olov Enquist född 1934 fick det stora svenska litteraturpriset. Oksanen har gett ut 3 romaner, Enquist närmare omkring 40. Finlands val av författare gör mig glad, det känns fräscht och nytt. Det svenska valet är i jäförelse betydligt mer traditionellt och säkert, ett föga överraskande "jaha".
Fast lite medhåll får den i alla fall, reflektionen, via Anna Hallbergs artikel "Alla nya vägar i den svenska prosan" i DN. Hon skriver bl a apropå årets och fjolårets augustprisvinnare:
Alltså. Inget ont om dessa tveklöst begåvade prosaister, men de är ändå äldre män födda på nittonhundratrettiotalet, vilket får mig att fundera över varför unga svenska prosaförfattare har så svårt att hävda sin auktoritet i dag.
Tillägg
Finlandiapriset:
Finlands Bokstiftelse tillsätter årligen en urvalsnämnd med tre medlemmar. Nämndens uppgift är att nominera minst tre och högst sex kandidater till priset. Från och med år 1993 har en person valt den slutliga pristagaren. Pristagaren utsågs i år av redaktören och filosofiedoktorn Pekka Tarkka.
Augustpriset:
En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Tre olika elektorsförsamlingar väljer sedan de tre vinnarna. Elektorsförsamlingarna består av bokhandlare, bibliotekarier, litteraturkritiker m.fl.
Skönlitterära juryn 2008
Anders Cullhed, ordförande
Åsa Arping
Jessika Gedin
Gunilla Sandin
Dan Shafran
Utan att tolka in för mycket i detta - hur ser det litterära klimatet ut i Finland respektive Sverige? Skiljer sig synen på författare åt? Belönar vi i Sverige gärna för "lång och trogen tjänst"? Nej, så är det troligen inte inser jag när jag tittar på listan över vilka som mottagit priset sedan 1989. Inte heller har jag något grepp om tidigare mottagare av Finlandiapriset.
Kanske är hela inlägget bara ett exempel på att man ska tänka innan man skriver.
Det kanske beror på vilka som sitter i juryn?
SvaraRaderaSigne
Vad elak jag känner mig, chansen borde ju vara större för en ung författare i Sverige än i Finland att få priset och äran.
SvaraRaderaSigne
Ja, så är nog också min reaktion när jag fick reda på hur de bådas jury ser ut... Det kanske ändå beror på vilka som sitter i juryn? Eller på hur det litterära klimatet ser ut i respektive land? Vi får se om någon har bättre koll
SvaraRaderaJag tror att det inte spelar någon roll för dem som sitter i den svenska och den finska juryn vilken ålder (eller kön o s v)som de nominerade har. När jag kollar vilka som nominerats genom tiderna, så hittar jag inga sådana tendenser.
SvaraRaderaJohanna Thydell, t ex, hade bara publicerat en enda roman när hon fick Augustpriset.
LKE
Ja, det var ungefär det jag kom fram till när jag såg lite närmare... Och det var en trevlig upptäckt! Och bra komma ihåg att de senaste två årens svenska vinnare inte avspegler hur tilldelningarna av pris ser ut.
SvaraRadera