I nummer 45 sitter en ung mann akkurat nå og tegner kjaeresten sin i helfigur med kullstift. Om mange år vil han finne igjen tegningen når han flytter, og uten å tenke over det fil han ta opp den mot fjeset, som om lukten av henne fremdeles skulle sitte igjen i papiret.
En del litterära upplevelser är nära förknippade med platsen för läsningen. Så minns jag exakt vad jag läste på stranden i grekiska Zakhyntos för snart tio år sedan, jag vet precis vad jag läste under resan i Västindien eller på det lilla kaféet i Wien - och det jag läste bär med sig minnet av omgivningen. Simon Strangers roman Mnem (2008) har med sig atmosfären från Litteraturhuset i Oslo, för det var där jag började läsa den.
Mnem handlar i sig själv också mycket om platsen, om den fiktiva staden Nem som ligger någonstans i Nordeuropa. Dit kommer Peter som fått i uppdrag att skriva en bok om stadens historia. Bakgrunden är speciell för Nem kom till som ett experiment, som ett försök att skapa den idela staden där alla lever och verkar på lika villkor. Men något hände och när Peter kommer till Nem är staden en helt vanlig stad. Så börjar Peter traska runt, lära känna stadens gator och dess invånare. Snabbt bygger författaren en bild av gatorna och människorna där, ibland räcker det med en mening så har ett gripande porträtt tecknats. Oscar som gett Peter uppdraget gäckar däremot, vill inte visa sig. Peter finner många frågor kring staden och vad som hände med idealet, samtidigt blir hans utforskning också en resa in i honom själv.
Stranger intresserar sig för samband och för staden som en organism, en kropp av beståndsdelar där celler föds och dör. Hans verk beskrivs som ett försök till totalroman som täcker in livets, och stadens alla delar. Så vävs berättelser långt tillbaka i tiden, för allt har ett ursprung, och skapar tillsammans en rikedom som generöst nästan bubblor över sidorna. Jag är så förtjust i dessa historier som krokar i varandra och visar nya sammanhang. Mnem är sannerligen ett litterärt konstverk med en blandning av bild och text, med utvikningar både framåt och bakåt i tiden. Författaren har försett romanen med noter som utvecklar och förklarar på ett mer charmerande än irriterande sätt, och med förslag till hur recensioner om boken kan skrivas. Det är lekfullt och djupt allvarligt. En författare jag återkommer till i tanken är Georges Perec och hans Livet en bruksanvisning där vindlande historier berättas i ett speciellt mönster med grund i ett lägenhetshus, och så plötsligt ligger Perecs roman där i ett skyltfönster till ett antikvariat i Nem. Jonathan Safran Foer är också ett namn jag tänker på i försök att kategorisera det jag läser. Men det behöver jag så klart inte göra.
Mnem är en riktigt storartad läsupplevelse med ett driv som gör att jag vill vidare, samtidigt som jag njuter av orden jag just läser. Det är en sådan där bok man bär med sig i hjärtat, funderar vidare över och vill gå tillbaka till. Kanske sitter det någon förläggare därute och planerar på att ge ut den i på svenska? Annars hoppas jag att du, om du blir det minsta intresserad, läser den på dess urpsrungsspråk norska (bokmål) och inte väntar på en eventuell svensk utgåva. Du kommer inte att ångra dig!
Jag tror förresten att Mnem skulle falla både Jenny utan blogg och Jenny B/Kulturdelen särskilt väl i smaken.
Du har helt rätt, bara efter att jag hade läst några meningar kände jag min intresserad av boken! Jag hade även tänkt fråga på vilket språk den var skriven, men till och med där hade du läst mina tankar! :D
SvaraRaderaI knew it :)
SvaraRaderaKul du varit i Berlin igen!
Den andra Jenny är nog där nu..
Och här anmäler sig den andra Jenny...;-) Och visst Hermia, du har så rätt äv när det gäller mig, jag blir supernyfiken på denna bok:) Ska villigt erkänna att jag inte hört talat om varken författaren eller boken förut, men det låter ju helt fantastiskt! Kanske kan det bli lite svårt att få tag på den dock..? Och hjälp; fixar jag att läsa på bokmål?! Men jag ska utan tvekan & självklart lägga den i bokminnet:D Och nej, tyvärr är jag inte i Berlin nu, men kära pojkvännen åker dit i morgon (utan mig! Bu..!)för att i 5 dagar se en massa film på den rådande filmfestivalen. Gissa om jag är avis;-) Men måste få berätta om Göteborgs filmfestivalfilmen vi såg här i Sthlm i helgen: Chicken with plums Av Marjane Satrapi. Jag tyckte så mycket om den; en både sorglig och humoristisk liten pärla, fantastiskt gjord:)Och jag vet att jag tjatar lite; men åh vad bra Mathieu Amalric är! Nu måste jag se till att se Persepolis oxå:)
SvaraRaderaJenny - äsch, läste "har" istället för "han" i en av dina kommentare här nedanför. Så skickade jag dig till Berlin :) Stockholms låter som ett bra alternativ det med, kul ni fick en dos av Göteborg!
SvaraRaderaBokmål funkar fint för mig, har ingen koppling annars till norskan. Boken finns nog på Adlibris osv men kanske inte i bokhandeln, förf är ju ingen kändis i Sverige. Reagerade på de höga bokpriserna i Norge, 150 kr för en vanlig pocket!! Om behovet efter just Mnem blir stort kan ni låna min, skickar m posten :)
Bara trevligt Hermia att du "skickade mig" till Berlin:D Tro mig, jag hade gärna varit där rent fysiskt, men nu blev det bara "mentalt" med hjälp av mångtaliga telefonrapporter från min kära. Jag ska absolut kolla upp Mnem på Adlibris (känner mig nu lugnad över att jag nog oxå borde kunna klara läsning på norska...;-)Tack snälla söta för lånerbjudande! Just nu är det ju annars rea-tid i min värld och hektiskt på jobbet, och i vanlig ordning har det (fast jag inte tänkt köpa någonting...) blivit en att-köpa-hög med titlar jag bara inte kan motstå- så läslagret fylls på i en rask takt, såsom alltid..:)
SvaraRadera