tisdag 28 februari 2012

Vintagefynd

I Gävle finns inget antikvariat längre, bortsett från t ex Myrornas (en gång i alla fall färgsorterade) utbud. Därför passar jag ibland på att strosa i andra städer.

*
Alldeles i början av året var jag för första gången och äntligen till Bokcafé Pilgatan i Umeå. Här samsas, som namnet talar om, ett kafé med böcker - nya och begagnade i två separata affärsdelar, dessutom finns här fina saker som har med böcker att göra. Det var lugnt när jag var där, men jag förstår av deras program att det kan gå lite vildare till. Där var en trevlig stämning att strosa runt i.

Här hittar jag

Familjen H*** av Fredrika Bremer som jag har läst förut, fast det är länge sedan. Den tänker jag på ibland, och det är kanske snart dags för omläsning. Den andra boken känns som ett riktigt vintagefynd, om man nu kan säga så om böcker. Den är en del i en serie för författarintervjuer från The Paris Review och i Writers at Work kan man ta del av hur bl a E M Forster, Truman Capote och Francoise Sagan tänker om sitt skrivande.1959 tror jag att den är ifrån.

*
Mellan filmerna på festivalen i Göteborg utforskades antikvariaten i stadsdelen Haga. På ett, riktigt välsorterat ställe, fastnade jag framför pocketavdelningen och kom sedan ut med
Två av dem tror jag hade ställt sig där just för mig - James Joyce Ett porträtt av författaren som ung som jag suktat efter att läsa som en kickoff inför det större verket och så Fladdermössens by av Dario Fo, som också är en författare som funnits i mina tankar ett tag. Den tredje följde med av bara farten, eftersom jag minns den var bra, Milan Kunderas Skämtet.

*

Här uppstår den serendipity-effekt som gått förlorad bland den fysiska bokhandelns förutsägbara travar, men som tack och lov fortfarande går att få på biblioteket.

3 kommentarer:

  1. Så mysiga och stämningfulla bilder, du har rätt i att känslan av bokhandels som skattkammare har försvunnit med internethandel. Numer finns där knappt böcker hos de stora kedjorna. Jag är dålig på antikvariat och ändå bor jag i en stad med många...

    SvaraRadera
  2. Mm det är en trist likriktning hos de stora kedjorna, svår kanske att konkurrera med (förutom för nätet). Så finns det som tur är fina undantag även i bokhandlesvärlden som Söderbokhandeln i Sthlm och säkert flera i Göteborg. Att besöka Bokia o Akademibokh här hemma är dock inte särskilt inspirerande.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!