söndag 14 augusti 2011

Två dödade i svartsjukedrama - mördaren på fri fot!

Ungefär så ser nog löpsedlarna ut i den lilla spanska staden där Maria hamnar tillsammans med dottern Judith, maken Pierre och väninnan Claire. De är på väg till Madrid för att fira semester men avbryts av ett hätskt och intensivt regnande. Liksom många andra söker de skydd på ett av stadens hotell. Maria, som dricker alldeles för många manzanilla*, intresserar sig för mannen som är på flykt undan polisen efter att ha dödat sin unga fru och hennes älskare. När natten kommer lägger sig vännerna i hotellets korridor, när Maria inte kan sova står hon på balkongen. Därifrån ser hon en gestalt på taket - mördaren. Maria bestämmer sig för att hjälpa mannen att fly...
Det skulle kunna vara en rafflande, ganska enkel historia om några människor på flykt, där hotfulla situationer uppstår och mördaren hotar med sin revolver. Men Marguerite Duras bygger upp stämningar och spänningar mer skickligt och subtilt än så. Medan regnet öser ned, poliserna patrullerar runt hotellet uppstår spänningar i den lilla gruppen vänner. Mellan vackra Clarie och Pierre för att vara exakt. Dramat i den egna gruppen är romanens egentliga fokus, och det som verkligen påverkar dem. Marias intresse för mördaren är drömmen om en väg ut.

Flera gånger får jag tänka till. Är det en jag-roman? Nej, det är det inte. Men det känns så. Den svikna Maria som tvingas se på hur Pierre och Claire, dessa rimmade namn, faller i varandras armar, ser åtrån mellan dem växa. På något sätt skugglikt sätt skildrar Duras Maria och hennes outtalade vånda. Det är en riktig kortroman, men omfångsrik och tät ändå. Halv elva en sommarkväll heter den.


Jag gillade även De små hästarna i Tarquinia.

*Något slags sherry.

5 kommentarer:

 1. Härligt att du gillar:) Jag fick ju tips om denna lilla Duraspärla av en arbetskollega i somras (efter att ha läst De små hästarna...)så den är nu inköpt och ligger högt upp i läsahögen. Måste oxå få tala om att jag fyndade på Myrorna i Göteborg i helgen, där vi slank in mellan konserterna på Way out West som var anledningen till resan...och vad hittar jag där, jo Saabye Christensens Beatles- för 15 kr..! Ibland ligger guldklimparna mitt framför nosen:D

  SvaraRadera
 2. Ja! Det var ju tipset du fick och delade med dig av som gjorde att det blev just den här jag läste :)
  Grattis till lyckat fynd av Beatles!

  SvaraRadera
 3. Älskar M Duras! Ska lobba för fransk som nästa bokcirkelbok. Kanske denna?

  SvaraRadera
 4. Halv elva en sommarkväll är en favorit för mig, definitivt min favorit bland Duras böcker som jag gillar jättemycket (utan att alltid förstå..) Som alla bra böcker tål den många omläsningar!

  SvaraRadera
 5. Jag läste Duras i sommar och blev förälskad. En skarpskuren pärla med existentiella frågor. Vill nu läsa mera och har de titlar som ges ut i höst, i nyutgåva tror jag, och i pocket, på bevakning hos Adlibris.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!