Sedan i söndags kväll har jag levt med De fattiga i Łódź. Steve Sem-Sandbergs roman är en verkligt omskakande läsupplevelse. På drygt 600 sidor berättar författaren om det getto som nazisterna bildar i en del av den polska staden Łódź mest slitna delar. Här lever mellan åren 1939 och 1944 stadens judiska befolkning tätt tätt i svält och hårt arbete med den obligatoriska davidsstjärnan väl synlig. Människor tillkommer från andra länder och människor avlägsnas, deporteras. Ingen vet vart.
Gettot leds av "judeäldsten" Chaim Rumkowski som utsetts av nazisterna. Det är kring hans handlingar romanens svårare frågor kretsar. Rumkowski som ser gettot som sitt, som vill skapa den perfekta arbetarstaden sänder arbetsoföra i döden på tyskarnas begäran. Egenhändigt upprättade listor görs, över människor som inte längre behövs. Här ingår förutom gamla och sjuka också de yngsta barnen som Rumkowski ser som sina egna och även utnyttjar. Otänkbara, men verkliga, scener utspelar sig. Tror sig Rumkowski göra gott? Tror han att hans handlingar i förlängningen ska rädda liv? Är det sitt eget liv han räddar genom att följa minsta order, om än motvilligt? Eller lever han i total förnekelse om konsekvenserna för sitt agerande? Men det är inte bara hans beteende som väcker frågor - även de judar som intar väktar- och polisroller skrämmer. Och jag undrar över de andra av stadens invånare, de som levde på andra sidan taggtråden - vad tänkte de?
Trots de verkligt grymma händelser författaren skildrar finns här något slags hopp och kamp för överlevnad och för ett värdigt liv. Det är människor som sliter och kämpar vidare trots att det värsta som kan hända händer. Men det går ju inte bra. Sem-Sandberg har skrivit en roman om de som inte klarade sig. När lägret töms finns ca 75 000 människor kvar (från början var där ca 250 000), av dessa klarar sig 6-9000 men de efter att först ha förts till Auschwitz.
Det är ett stort material som ligger till grund för romanen - bland annat dagböcker och den mer än 3000-sidiga Gettokrönikan som skrevs i journalform för att dokumentera livet i gettot. Varje dag nya anteckningar med noteringar om väder, antal döda mm sedan, i takt med att fler journalister etc kom till lägret, blir den alltmer raffinerat skriven. I satirens form berättas om livet i gettot - med oss i eftervärlden som tänkta läsare. Gettokrönikan är ett vittne direkt från gettot som författaren använt sig av och ur den finns också exempel i romanen.
Detta stora material har filtrerats till en ytterst välkomponerad och genomarbetad historia. Det som romanen skildrar skaver men språket, stilen gör det aldrig. På ett ibland poetiskt, men alltid rakt sätt berättas om människorna i gettot. Det är många röster som träder fram i berättelsen. Rumkowski är en mörk centralgestalt men kring honom finns ett myller av människor där några följs under en längre tid i sin kamp i gettot. De kommer från olika platser, har olika bakgrund. Många deporteras ut ur berättelsen. Konsekvent utspelar sig handlingen i gettot. En annan författare hade kanske valt en annan väg - t ex genom ett nutida perspektiv där, exempelvis, en grävande journalist skrivs in i texten. Men så är alltså inte fallet - vi är där, mitt i gettot. Läsaren är som fast under isen, det finns inga andningshål.
Djupt tagen är jag efter att ha läst denna mästerliga roman. Den rekommenderas med en varning - den innehåller mycket starka scener och skapar inre oro. Den går rätt in under huden.
(Författaren besökte, som tidigare nämnts, mitt bibliotek i tisdags. En närmast trollbunden publik fick höra mer om bl a bakgrunden till boken och om det digra materialet. Det finns även många bilder sparade, som författaren sökt fram, från tiden i gettot - några av dessa visades under kvällen. Arbetarbladet skriver bra om arrangemanget och placerade idag, fredag, författaren som nr 1 på sin veckoliga Kulturtoppen.)
Den har jag faktiskt liggandes hemma, och tankt att borja pa flera ganger, men jag ahr haf sa hoga forvantningar att jag alltid tankt 'maste spara den till ett annu battre tillfalle"....
SvaraRaderaJag har Lodz-boken och ska läsa den i vår är min plan. Hotel Galicja är en av de bästa böcker jag har läst, jag älskar Erkelius sätt att skriva även om just denna är tung till sitt ämne.
SvaraRaderaEmma: Jag har inte lyckats fånga en bråkdel av vad den här romanen är... Den är stor på så många sätt (inte bara till omfånget), i gestaltning, för vad den faktiskt skildrar etc.
SvaraRaderaAnn-Sofie - läs när solen lyser..
Erkelius kommer ju från mina trakter, Gästrikland men jag har ännu inte läst något av honom vilket känns lite pinsamt. Någon annan titel du kan rekommendera?
Jag kan bara instämma i dina lovord Hermia. En stor bok. En gripande bok. En oförglömlig bok.
SvaraRaderaTakk skal du ha - denne har jeg gått og lurt på om jeg skal lese. Det skal jeg etter å ha lest blogginnnlegget ditt!
SvaraRaderaRembrandt till sin dotter och
SvaraRaderaEn sorts fred läste jag med behållning. Och jag ska läsa när solen skiner. Har du apropå ämnet sett filmen Pojken i randig pyjamas?
Jag har precis laddat den i min MP3-spelare.
SvaraRaderaAnn-Sofie - Pojken i randig pyjamas har jag inte sett/läst. Men efter att ha läst lite om den tror jag jag ska göra det.. Tack för tipsen om Erkelius också.
SvaraRaderaMimmimarie & Janke - ni har en stark läs- och lyssnarupplevelse framför er.
Det er gribende bare at læse om disse hændelser fra en bys ghetto, jeg har et ønske om at se flere af lejrene i polen og steder, hvor der før var jødiske ghettoer
SvaraRaderaså forleden en udsendelse med en klasse amerikanske jødiske teenagere, der var på sporet af deres eget folks fortid i polen, og mødte temmelig megen antisemitisme
det skulle der egentlig gøres indsigelse mod