torsdag 14 augusti 2008


Dessa båda har jag läst, fast det är några år sedan. Enkelt och lustigt berättas om bröllopsbestyr med vissa komplikationer. Men finns det litteratur utanför chick-lit genren som behandlar ämnet bröllop, äktenskap utan att göra det alltför traumatiskt eller jobbigt? Kan man skriva trovärdigt, intressant och seriöst om romantiska ämnen utan att det blir uddlöst och intetsägande och utan att på samma gång ifrågasätta och problematisera tvåsamheten? Finns det intressanta böcker som skildrar samliv utan att vara t ex Maken eller Ur vulkanens mun? Varför har jag så svårt att komma på något? Eller finns det vissa ämnen som bättre lämpar sig för en mer renodlad romance-genre?

5 kommentarer:

 1. kommer inte på någon bok på rak hand... men nog ska det väl finnas "seiösa" böcker av det slaget

  SvaraRadera
 2. Slog mig faktiskt att jag inteh eller kan komma på någon. Läser just nu en deckare (del två i serien om bibliotekarien Aurora Teagarden) och hon går på 3 bröllop och en begravning och har en massa ångest över att det är hennes mamma och hennes ex som står för två av bröllopen. Precis som det brukar vara. Ångest om man skall ingå äktenskap och ångest för de som står utanför.

  SvaraRadera
 3. Jag funderar fortfarande...

  Aurora Teagarden har jag missat - var finns hon? Känns mer socialt att fråga än att googla efter svaret ;-)

  Och ångest...Ja..

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte heller komma på en särskild bok, men visst har man läst skildringar av äktenskap som visar på lyckliga äktenskap och som ändå inte är sentimentala och romantiserande. En fin skildring av ett bröllop och ett liv tillsammans är Simons och Anna Gretas liv i Människohamn, jag blev så varm om hjärtat när jag läste skildringarna av detta par. Det är kärlek för mig.

  SvaraRadera
 5. Aurora Teagarden är Charlaine Harris skapelse, första boken heter Real Murders.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!