tisdag 1 april 2008

Utflykt i bokskogen

Eller närmare bestämt i bibliotekets källare, som jag är glad allmänheten inte känner till alltför väl. Källaren är för mig bibliotekets skuggsida, det tror jag också vilken jungiansk analytiker som helst skulle konstatera. Om nu biblioteket skulle utsättas för en sådan analys.

Men i vandringen mellan hyllor hittar jag guldkorn som det trots allt finns gott om. Till exempel en bok vid namn Kritik som samlat texter av Klara Johansson. Jag slår upp en sida på måfå och blir stående en stund och läser. För vem fångas inte av orden

Selma Lagerlöf kan aldrig intressera. Hon förtrollar eller lämnar en likgiltig. De verk av henne, som inte tillhör hennes yppersta och egnaste, kunde saklöst förintas - ingen lucka skulle uppstå i hennes andliga bild eller i litteraturen. Ty hon har sitt geni på mycket bestämda villkor: hon får inte bruka det efter behag, hon äger att lyda det.

som inleder en recension av Kejsaren i Portugallien (1914). Kritikern förhäxas för övrigt av Lagerlöfs roman.

Om jag under nästa källartur snubblar över Tidevarvet är lyckan min.

Tillägg:
Se Mattias kommentar med ett citat från Klara J!

6 kommentarer:

  1. Jag ville bara tipsa om Klara Johanssons dagsboksanteckningar som finns utgivna i boken "Ur dagböckerna" (ellerströms, 1989).

    6 september 1912 skriver hon så här: "Genom otillåtna ordförbindelser uppstå de skönaste bastarder - kärleksbarn som i sin tur stifta nya ätter. Den som inte förstår sig på detta slags koppleri är inte född att arbeta i språkmaterial."
    Vilket underbart sätt att beskriva språkets enorma möjligheter!

    SvaraRadera
  2. Visste du att Carina Burman skrivit en biografi om Klara Johansson?
    Det skulle kunna vara ett läsprojekt, kanske...?

    SvaraRadera
  3. Ylva: Ett gemensamt projekt, eller har du redan läst den? Den står på min "att-läsa-lista" fast inte så jättehögt upp just nu. Går förstås att ändra :-)

    SvaraRadera
  4. Hej från en bibliotekariekollega, Lena Kjersén Edman!

    Om du, liksom jag, är intresserad av Tidevarvet och Elin Wägner - läs litteraturvetaren Gunilla Domellöfs böcker!
    När jag häromåret besökte Fogelstad köpte jag inte bara ställets goda äppelmust, jag lusläste också alla årgångar som där finns av Tidevarvet.

    SvaraRadera
  5. Hej kollega!
    Stort tack för tips både och böcker och resmål!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!