måndag 8 februari 2010

"Do not throw, drop or step on the system and do not subject the device to strong physical shock."

Tänk den bok som ges ut med dessa varnande ord. Nu handlar det dock om läsplattan Nuut som fått följa med hem från mitt bibliotek. Min första reflektion när jag tittar på den är att den ger ett blekt första intryck. Den har verkligen inget mer än det nödvändiga. Kanske är jag så van vid att nya prylar har lite mer bling-bling? Knapparna är små, kanske för små, och diskreta. Den är till för att läsa, lyssna eller titta på bilder i men är ingen multimediamaskin. Den ger ett blekt intryck, vilket inte tar uppmärksamheten från innehållet - i mitt fall litteraturen.Jag testar att ladda ned ett par böcker från bibliotekets utbud via E-lib. Eftersom jag befinner mig mitt i ett för mig stort läsprojekt väljer jag inte att ladda ner någon ytterligare roman att börja på utan en bok om vin, eftersom jag nyligen var på vinprovning, samt en bok om en av mina favoritkonstnärer, Helene Schjerfbeck. Storverk med bilder gör sig dock bättre i foliantens format särskilt i det här fallet då filen inte är anpassad till läsplattan. Texten är liten och när jag äntligen lyckas förstora den delas de tvåspaltiga sidorna i märkliga avsnitt. Bättre fungerar det med nyare romaner. Men det är inte många ord som ryms på varje sida, för mina ögon behöver visst en större text här än i vanliga pocketboken. Det går säkert att vänja sig vid läsplattans format. Jag blädderläser början av en roman - kanske är det innehållet i sig som är dåligt men det blir knappast bättre av de små portionsbitar som läsplattan delar ut. En Harlequin i Pixiformat känns den som i början, Postcard Killers.

När jag läser en bok har jag känslan för den i handen. Jag känner hur många sidor jag läst, hur långt det är kvar. En fysisk förnimmelse av det pågående. I läsplattan är alla böcker lika. Den är nätt och smidig att bära med sig. Den är dock inte lika böjlig som en pocket som tål skyfall och att knölas ned i väskan. Läsplattan är sober. Och skör.

Jag gillar idén "läsplatta" men just nu ser jag inte behovet av den för min nöjesläsning. Om jag var t ex en uppsatsskrivande student i litteraturvetenskap, eller något annat trevligt ämne, skulle plattan vara en god vän för de travar med böcker som ska analyseras. I alla fall om böckerna finns att ladda ned. Och jag förstår plattans fördelar, hur bekvämt bära sitt bibliotek "i fickan", hur skönt ha den som sängsällskap. Kanske uppstår behovet av läsplattan en dag hos mig. Men Nuut i den form jag provat kommer jag inte att investera i; den är för otydlig och alldeles för svår att navigera i. Som tur är utvecklas tekniken snabbt. Att föra över boken från E-lib till läsplattan var ett projekt i sig - inte alls så enkelt som det verkade. I alla fall inte i min dator.

För ett tag sedan funderade jag över detta med miljön och läsplattan. Om läsplattan är klimatsmart. Lustigt nog kom svaret kort därefter genom en artikel i DN där man refererar till en undersökning. Den visar att man måste läsa ett ganska stort antal nedladdade böcker (särskilt i jämförelse med pocketboken) för att läsplattan ska löna sig ur en miljöaspekt. Den påverkar alltså klimat och miljö mer än en vanlig bok. Läsplattan ger också tänker jag en annan form av skrot när den kasseras. För inte ens en läsplatta varar väl för evigt?

Nu återstår att lista ut hur jag från läsplattan tar bort böckerna jag laddat ned...


För en mer seriös och initierad beskrivning av läsplattor rekommenderas bl a den film som visas på Bokhora.
Uppdatering:
Nu börjar det hända saker!

6 kommentarer:

  1. ha ha haaa...rolig läsning. jag har ju också varit där så igenkänningsfaktorn var mycket underhållande. Men kära du, det är egentligen mycket enkelt att ladda ned. Ladda ned, öppna filen, klicka och dra. En trög dator sätter dock grova käppar i hjulet. Men det där med att ta bort direkt från själva plattan, det undrar jag med hur man gör. Man vill ju inte fylla läsplattan med hur mycket som helst. Från ditt e-bibliotek, i läsprogrammet, funkar det däremot hur bra som helst. Och när du tar bort bokfilen där förvinner den ur läsplattan också.

    Men visst är den ful? En estet jublar inte över designen.

    Heidi

    Hmmm...återkom när du vet mera.

    SvaraRadera
  2. Kan inte annat än hålla med: Den är ful!! Men du, för att min dator skulle lyckas hitta plattan var jag tvungen att i plattan, under "settings" tala om vad jag höll på med. Då först förstod apparaterna varandra. Så det var inte bara datorns tröghet (fast trög är den också...). Tack för tipset om hur jag får bort e-böckerna - då kan jag i alla fall rensa mina bidrag! Trots min avoga inställning mot Nuut ser jag mycket fram emot att testa någon annan modell...

    SvaraRadera
  3. Hej

    Ta kontakt med Andreas på Royal-Line AB 08-7120005
    så hjälper han er med hur man tar bort filerna.

    Sedan kan Ni ju framföra förslag på förbättringar för det tar han gärna emot.

    Mvh
    Harry

    SvaraRadera
  4. Harry - tack för tips... Det borde ju inte vara så svårt att komma på heller.

    SvaraRadera
  5. Spännande att läsa om hur du testat. En sak som jag tänker på är att den dels borde vara ganska praktisk att ha om man ska resa och vill ha med sig många böcker (och när vill man inte det?). Samtidigt som jag måste säga att de böcker i min bokhylla som jag är mest nostalgisk över är sådana som följt med elelr köpts på resor. (Och sen tänker jag också på stöldrisken, och hur irriterande det skulle vara om man tappar den eller utsätter den för "fysisk chock" (haha), och så satt man där nånstans helt utan böcker.

    Sen har jag en tid nu tänkt att en läsplatta med kurslitteraturen samlad, precis som du nämner, på många sätt vore otroligt bra. Men jag har börjat fundera i andra banor. Som jag jobbar är det oerhört viktigt att kunna lägga flera olika texter/artiklar/böcker bredvid varandra, och hoppa emellan dem. Kan man verkligen ha öppen flera av sina böcker samtidigt i läsplattan? Just jobblitteraturen kräver ju oftast en faktakoll och en jämförelse mellan både det ena och det andra...

    Sen verkar just den här lite tråkig eftersom man bara ser EN sida (och inte ett helt uppslag) i taget. Mycket bläddrande, tänker jag.

    Men jag tror att läsplattor kommer att fungera parallellt med vanliga böcker inom en ganska snar framtid. Frågan är om det kommer bli storläsare som använder dem mest - det ska bli intressant att se.

    SvaraRadera
  6. Tack Vixxtoria för kompletterande tankar!
    Jag tänkte också först att den måste vara perfekt för den läsande resenären. Men tänk om alla "tänk om" inträffar! En fysisk chock för plattan = en psykisk chock för mig...
    Böckernas just nu höga pris kan tänkas vara ett stort hinder innan e-plattan finns i varannan hand.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!