lördag 27 februari 2010

Ännu en fransk utfärd

När jag förbereder öppnandet av mitt bibliotek plockar jag ut tidningarna ur brevinkastet, stämplar och bläddrar lite. En artikel i The Guardian berättar om hur illa det går för Paris bistroer:

Last year, in its île de France region alone, about 2,000 bistros and cafes went under. Across France as a whole, about are 35,000 still open. In the 1960s there were 200,000.

Informationen blir en stark motvikt till den bok jag drömde mig bort tillsammans med igår kväll. I Fransk afton av Magnus Falkehed framträder det romantiska, lite klichéartade Paris långt från förortens kravaller. Här presenteras stadens olika områden

Montmartre 2006

Montparnasse, Quartier Latin, Montmarte m fl utifrån kända personer som rört sig där, många konstnärer, författare och tänkare, genom dess kännetecknande träffpunkter samt med recept som kan ta läsaren dit även från det egna köket. Bokens undertitel är "maten, musiken, bistroerna, Paris" och som bilaga finns en cd-skiva med musik av mest Édith Piaf men också några andra chanteurer - allt för den rätta stämningen. Författaren spelar på alla drömmars Paris, ett Paris så som det alltid sett ut. Men tiderna förändras vilket de stängda bistroerna vittnar om. Behovet av att träffas och sättet vi träffas på ser annorlunda ut.

Att återkomma till Paris och upptäcka staden vara något annat än den jag längtar till skulle skära i hjärtat men samtidigt öppna för nya tankar och intryck. Men ändå hoppas jag att Paris alltid kommer att vara just Paris.

9 kommentarer:

 1. Måste åka dit någongång jag också!

  SvaraRadera
 2. Vilket bra tips! Har missat den. I gengäld kan jag bjuda på det här: Fiona Duncan & Leo Glass: Promenader i Paris. Kanske något för dig?

  SvaraRadera
 3. Cecber - ja det måste du :-)

  Agnes i L - om jag inte minns fel läste vi en del i Duncans bok inför sommarens Parisresa. "Romantikens Paris" av Katarina Markiewicz är också fin!

  SvaraRadera
 4. Åh nej! Den sorgliga tidningsnotisen får mig att vilja resa till Frankrike och gå på bistroer varje dag, så att de inte måste slå igen. Det vore ju en kulturgärning, hihi! Din bild och text lockar också, förstås.

  SvaraRadera
 5. Jenny B - ja, det är ju egentligen det enda rätta att göra! Åka på semester och gå på bistro! Det borde räcka som motivering för att få några extra semesterdagar, eller? ;-)

  SvaraRadera
 6. Vi ska till Paris i april på min pojkväns födelsedag. Vi ska sitta på så många caféer vi kan och hinner, insupa atmosfären, läsa våra böcker, titta på människorna...och sedan så många biobesök som möjligt(Paris har ju ett fantastiskt filmutbud!). Skulle gärna tillbringa större delen av mitt liv görandes detta, men ngr da´r är ju iaf något att drömma om...

  SvaraRadera
 7. Jenny - Paris i april låter ju helt perfekt! I somras var vi där några dagar och var faktiskt på bio - en restaurerad Semestersabotören (Tati) vars fåordighet passade oss som inte är så haj på franska väldigt bra... Hoppas ni får en fin resa som rymmer allt det ni önskar!

  SvaraRadera
 8. När jag för första gången var i Paris (för mer än 20 år sedan) var jag helt såld när jag kom hem, och det är jag fortfarande! Jag slukade Och solen har sin gång samt Livet är en fest av Hemingway, och drömde mig tillbaka! jag ska absolut testa ditt boktips!

  SvaraRadera
 9. Anki - bra det finns film/böcker som håller kvar Paris även om man själv inte är där...

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!