onsdag 2 januari 2013

LEV! med Sara Lidman

Det att läsa Sara Lidman igen har blivit en allt starkare längtan. Ännu mer nu sedan jag sett det konstverk - "Lev!" - som upptar större delen av gångtunneln under Umeås tågstation. Det nya verket utgörs av citat ur Sara Lidmans stora textskatt, citat som omdiskuterats, skapat debatt genom att... tejpas över (inte av illvilliga vandaler utan av ängsliga politiker).Det är vackert hur litteratur blir konst, och tillgänglig för fler än läsarna. Och jag älskar de poetiska orden om Didrik i Din tjänare hör. Så kan kärlek vara - "kom och var som du är.". Nästa gång jag besöker den norrländska staden hoppas jag hinna se mer av Lev!, utan att tidsbegränsas av avgående tåg.

4 kommentarer:

 1. Jag tappar fullständigt hakan och andan av Umeås kommunalpolitikers vandalisering! - Och av den citerade kommentaren i Västerbottenkuriren. Är det verkligen sant?
  Äntligen blir Sara Lidman uppmärksammad efter förtjänst. Hennes ord behövs sannerligen. Hennes Järnbanesvit hör till det bästa som skrivits på svenska.

  SvaraRadera
 2. Ja, vad ska man säga... Men sant verkar det dess värre vara.
  Är också väldigt förtjust i jernbaneposet, så det var fint se citaten därifrån.

  SvaraRadera
 3. Nämen! Det här har jag fullständigt missat, trots att jag är i Umeå så ofta. När du säger Umeå tågstation undrar jag om du menar den gamla fina vid Renmarkstorget eller den nybyggda, Umeå Östra? (Om jag klickar på länkarna kanske jag förstår vilken.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid den gamla fina! Du har ngt fint att upptäcka vid nästa besök där! :)

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!