tisdag 9 september 2008

Handen på hjärtat -

hur många kurdiska författare kan du namnet på?

Hur många har du läst?

Min ambition är just nu att vidga vyerna, att upptäcka författarskap och böcker utanför den mest bekväma räckvidden, som jag nästan fastnat i. Det finns så många världar att upptäcka. Det går men det går inte snabbt och läsning ska få ta tid. Plats ska också finnas för de där andra böckerna som knackar på, vill bli lästa. Men min läsning tar långsamt en ny inriktning. Det är en lustfylld ambition.

Hur etnocentrisk eller amerikaniserad är din läsning? Rannsakar du den?

6 kommentarer:

  1. *likt en sju-åring på sin första dag i skolan, vilt viftandes med handen*

    Jag har! Jag kan!

    Yasar Kemal - Låt tistlarna brinna.

    Och jag har faktiskt läst den även om det snart är eoner sedan dess.

    SvaraRadera
  2. Min läsning är just nu väldigt amerikaniserad. Något jag står för! Jag läser givetvis annat men ramlar lätt tillbaka till de ruffiga amerikanserna. Dom ligger trots allt närmast mitt hjärta.

    SvaraRadera
  3. Boktoka! Guldstjärna :-) Kemal hade jag för övrigt inte en tanke på när jag skrev inlägget...

    Danny! Självklart ska du stå för det.. En rannsakning åt motsatt håll på något sätt ;-)

    SvaraRadera
  4. Som serieläsare går man kanske förvånansvärt lätt utanför den snäva amerikanska traditionen. Där finns ytterligare två starka linjer med egen personlighet, o mman så får säga. Den japanska och den europeiska, framför allt fransk-belgiska. Även om den europeiska kanske var starkare för säg tretti år sen så kommer mycket intressant från det hållet. Samma sak gäller japan, även om man tvingas gå över USA för att hitta de mer vuxet inriktade guldkornen.

    Värt att nämna, som jag nyss har läst:

    Persepolis, en biografi av Marjane Satrapi, en iransk kvinna som lever i frankrike.

    Times of Bothchan, en tiodelars biografi om den japanske författaren Soseki Natsume, som levde vid förra sekelskiftet och var mycket skeptisk mot den västerländska kulturen.

    Rabbinens katt, serie av Joann Sfarr som handlar om judar i nordafrika och krocken mellan det afrikanska och det europeiska. I stilen snarast magisk realsim, i kontrast till de ovanstående tvås mycket sakliga realism och biografiska anspråk.

    Det blev ett lite längre svar bara för att det råkade passa så bra i min läsning just nu.

    :)

    SvaraRadera
  5. Men några kurdiska serieskapare kommer jag inte på.

    :(

    SvaraRadera
  6. Henry Kub (hehe)!
    Intressant serieperspektiv du inför och tillför! Satrapi har jag tänkt läsa. Men jag som var serieläsare som barn har helt tappat stinget. Får inte ihop text och bild. Var mer läsbegåvad förut. Ja, hur är det med kurdiska serier? ;-)

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!