söndag 26 augusti 2012

Söndagsdekadens

Vid midnatt läser jag dessa rader, för att strax därefter slå igen såväl ögon som bok och krypa ned under täcket.
Nu är 2012 års 26 augusti mer moget och jag har läst ut Amor Towles Artighetsreglerna. Romanen startar i januari och har efter ca två tredjedelar nått den åttonde månaden. Året är 1938, platsen New York och den kombinationen lockade mig att läsa den här boken.
Huvudpersonen Katey blickar tillbaka 30 år i tiden till just 1938. Året utgörs av en virvel av händelser och människor. Allt tar sin början i vänskapen med Eve och Tinker, den elegante man som bjuder dem på drinkar. De blir de tre musketörerna, vars förhållande rubbas av en olycka. Katey tar sig igenom det hela utan någon yttre skråma, värre är det för Eve. Katey har överhuvudtaget en fattning och lätthet som gör att hon glider genom boken med huvudet högt och med en flaska gin att ta till när det blir tungt. Jag gillar henne, hur hon med skinn på näsan tar sig från sekreterarvärlden in i förlags- och tidningssvängen och in i nya umgängen och bekantskapskretsar. Hon kommer från enkla förhållanden men de hon väljer att, med oväntad fallenhet, umgås med är New Yorks glamoröser. De tycks alla tillhöra den yppersta societeten, men allt är inte vad det synes vara.

Artighetsreglerna är en snabbt snurrande skildring. Ibland så snabb att jag först i efterhand fattar vad som hänt, såsom att vänskaper i själva verket är förälskelser. Katey är berättaren, men som läsare får jag omvärlden och människorna i den genom hennes ögon mer än jag får del av hennes inre. Så blir vissa av hennes ageranden lite omotiverade, men ändå underhållande och oväntade. Och kanske är det överraskning författaren vill uppnå? Några stycken läser jag högt för min man och upptäcker språkets lätthet och komiska poänger. Det finns en del rätt härliga scener i romanen, och ibland applåderar jag tyst både Kateys och författarens påfund. På omslaget jämförs den stilmässigt med Fitzgeralds The Great Gatsby, vilket nog är lite orättvist mot den nutida författaren. Men detta är en detalj- och miljömedveten blick på en svunnen tid där drinkar dricks i vippande klänning. 

Ibland kan det att vilja bli underhållen och försvinna bort en stund vara skäl nog för valet av bok. 

"Man kan säga vad man vill om de psykologiska nyanserna hos Proust eller om det narrativa spektret hos Tolstoj, men man kan aldrig påstå att Agatha Christie misslyckas med att underhålla. Hennes romaner är enormt tillfredsställande". 

Så har också jag, fast genom Amor Towles, fått några dagars trevlig förströelse, precis som litteraturälskaren Katey fick hösten 1938 när hon läste Agatha Christie. 

7 kommentarer:

  1. Den som fick sån svalt mottagande i Btjkatalogen! Jag ville så klart köpa den...men...köpte den själv som pocket...men har inte läst den...än...

    Hade INTE väntat mig att DU skulle läsa den? :-)

    Snart klart med Bokkolloinformationen. Bara sista genomgång. Vill du läsa texten och kommentera lite så mailar jag gärna, men vet inte om jag har din adress längre.

    SvaraRadera
  2. Har funderat på den, så det var hemskt intressant att höra ditt perspektiv! Läser just nu The Best of Everything, som den verkar ha rätt mycket gemensamt med, så tror nog det får räcka.

    SvaraRadera
  3. En bok för mig! Just nu mitt i snurren och behöver förströelse.

    SvaraRadera
  4. Skönt med något "lättläst" ibland och en miljö lätt att fantisera om och se framför sig. Lite rörig ibland men ändå, den gick hem hos mig.

    SvaraRadera
  5. Skönt med något "lättläst" ibland och en miljö lätt att fantisera om och se framför sig. Lite rörig ibland men ändå, den gick hem hos mig.

    SvaraRadera
  6. Jag vet så himla många som faktiskt hyllat den här som bara den. Stringhyllan tipsade om den så pass att jag köpte för evigheters evigheter sedan när den kom på engelska, men fortfarande inte läst..... Trots NY och 30-tal, liksom.. Men man kanske inte ska för höga förväntningar utan se det som ren underhållning bara?

    Och jag är inte alls förvånad över att du läser den.=) Även om din filmsmak och boksmak skiljer sig lite så känns det som en historia du skulle älska om den filmatiserades så varför inte som bok. Om man just ser det om "lättläst" underhållning.=)

    SvaraRadera
  7. Bokomaten! Tror du kommer att gilla.. Och ja, du har helt rätt angående min film- och boksmak och jag skulle gärna se Artighetsreglerna på vita duken.

    Har du kanske några andra tips på böcker i genren (tiden, rummet) som du tror jag kan tycka om?

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!