fredag 10 augusti 2012

Novellkonst - del 1

Samma dag som min vän Anette bloggade om novellen och dess fördel hade jag lånat Rum vid havet, rum i staden av Frode Grytten. Det är en novellsamling som utgår från verk av konstnären Edward Hopper, som jag gillar. Jag blev dock en aning konfunderad över formatet som utgörs av en förpackning med ett häfte per novell, som får mig att associera till skolans skrivböcker.
Jag förstår inte riktigt poängen, och irriterar mig på att förlaget inte låter författaren bestämma novellernas följd, för inte ser väl det norska originalet ut så här? Ur biblioteks- och utlåningsvinkel är det ju också ganska hopplöst. Tänk om en novell tappas bort? Eller vid många läsningar häftena faller isär. Hur ska jag uppamma tillräckligt intresse för att ta mig an det här? Tänker jag, konservativ när det gäller format, särskilt när jag får kämpa för att ta ut läsningen och sedan stoppa ned den igen.

Men så, efter detta gnäll, kommer jag på att jobbets luncher kan få ett intressant innehåll (alltså de dagar jag hellre sitter tyst än pratar med trevliga kollegor) genom de korta berättelserna, och idag invigde jag konceptet med novellen "Rum i New York".
Det är en lugn, stilla kväll hos Raymond och berättarjaget som är nyss hemkomna från en släktmiddag. Men det är ett bedrägligt lugn, och vad som helst kan egentligen hända. Fint utgår författaren från målningens komposition, och låter figurerna blir levande. Det är lätt när man ser Hoppers målningar att tänka sig hur de kan väcka historier till liv. Ett fruset ögonblick - vad hände innan, vad händer sen?

Av Frode Grytten har jag också sträckläst Sommaren är inte att lita på

5 kommentarer:

  1. Jag gillade formatet- och tyckte det var fint att man såg vilken tavla av Hopper som varit inspiration. Däremot kan jag förstå att detta inte är den bästa lösningen vad gäller bibliotekslån- mycket lätt att tappa bort en av dessa noveller och nog blir förpackningen utsliten väldigt fort av allt öppnande. Jag tyckte mycket om flera av de här novellerna.

    SvaraRadera
  2. Så spännande koncept med en novell till varje konstverk. Jag gillade boxen också men då jobbar jag ju inte på bibliotek, kanske är en box med lösa häften bättre som idé än i praktiken.

    SvaraRadera
  3. Är det så att det är ett utskuret hål i fodralet så att man kan välja vilken tavla som syns? Fin idé (även om man aldrig kommer att se tavlan man just läser om, eftersom man håller den i handen). Vi har ju sett så många idéer på bokformat - på tvären, små pockets med silkestunna sidor, så varför inte det här? Fast formatet är väl inte idealiskt för bibliotek, nej.

    SvaraRadera
  4. Ganska snygg box. Får man fråga om det är en litteraturstödsbok? De kan ju se ut lite hur som helst.

    SvaraRadera
  5. Trevligt att andra gillar formatet! Jag går mer igång på innehållet i den här :)

    Feelgoodbib: Det är Hudiksvalls bok, så jag vet inte hur det är med det. Boxvarianten kan dock förklara att så få bibl i i af vårt län köpt in den?!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!