lördag 1 januari 2011

Långläsning 2011

Först tänkte jag på detta som ett nyårslöfte, men det kändes så förpliktigande, så tvingande. Det är ju inte så jag vill att mötet med litteraturen ska vara. Men det är dags att börja nu. Fast första delen blir en omläsning, men eftersom det gått mer än 15 år sedan förra gången kommer den nog att kännas som ny. Det kommer att ta sin tid och jag tror inte sviten låter sig läsas utan avbrott. Så läsningen av På spaning efter den tid som flytt ser jag som ett långsiktigt projekt. Eller "projekt" - det låter så trist. Det är en långsiktig upplevelse eller njutning jag har framför mig. Hoppas jag i alla fall.

21 kommentarer:

 1. Jag har bara läst första delen och är tveksam till om jag klarar hela sviten. Ska noga följa dina framsteg :-)

  SvaraRadera
 2. Se det som en härlig utmaning som kommer att räcka länge! Det kommer bli underbart. Gott nytt år! /Therese

  SvaraRadera
 3. Eg har også lyst til å prøve meg på dette verket ein gong. Eg er ikkje klar heilt endå, men eg gleder meg til å følgje med på lesinga di.

  SvaraRadera
 4. Välkommen att följa läsningen - hoppas ni har tålamod... (Kanske hinner det att blogga helt stendött innan jag är klar) :-)

  SvaraRadera
 5. JAAAA! Grattis! Välkommen (tillbaka) in i Marcels liv! Kanske kommer du att älska omläsningen lika mycket som jag gjorde. Eftersom det är Marcels minnen man läser, och man har minnen av första läsningen, så blir det som att man minns tillsammans med honom. Det är de första tre böckerna jag tycker allra bäst om, men jag önskar att jag hade tid (tog mig tid) att läsa om alla sju böckerna. Och de vackra omslagen, som passar perfekt till berättelserna! Åh... Marcel, Marcel.

  SvaraRadera
 6. Jenny B: Jag får så fina flashbacks till sommarens Krilonläsning av din kommentar! Entusiasmen! Hänförelsen! Jag gillar!

  Så snart Krig och fred tar slut(om den tar slut) ska jag börja med Proust. Ser mycket fram emot det.. är nyfiken på annat av honom också - hans lilla bok om läsning och samlingen med hans brev, t ex. Har du läst?

  Började på biblioteket bläddra i sådant som andra skrivit om honom också men lade band på mig och börjar med texten i sig.

  Håller med dig om omslagen - vilka vackra konstverk som valts ut..

  SvaraRadera
 7. Spännande! Djupt inne i mitt bokhjärta hoppas jag att du kanske kommer att inspirera mig.

  SvaraRadera
 8. Jag har faktiskt inte läst något annat av Proust. Så konstigt! Jag var så lycklig över tiden i hans värld att jag aldrig ens tänkt på att det kunde finnas mer av honom. Det måste jag kolla upp!

  SvaraRadera
 9. För mig tog det flera år att ta mig igenom serien (första gången), men det är värt all möda, jag håller tummarna för att du orkar ...

  SvaraRadera
 10. VARNING! Efter läsningen av detta fantastiska verk så blir inget sig likt igen! Jag klarade inte av att läsa skönlitteratur på flera år efter att ha läst dessa böcker. Ingenting annat kan liksom mäta sig med spaningen! Lite avundsjuk på dig som har det framför dig dock!

  SvaraRadera
 11. Ivana - hoppas jag lyckas med min läsning...
  Bernur - börjar känna mig som en maratonlöpare vid startlinjen... Jag hoppas också jag orkar..
  Cilla - tack för varningen :-) Läste du dem direkt i samband med att vi läst del 1 eller var det senare?

  SvaraRadera
 12. Gott nytt år Hermia! Jag har inte tittat in på ett tag för jag trodde du hade en bloggpaus!
  /Dora

  SvaraRadera
 13. Gott nytt år, kära Dora! Det kändes lite dumt pausa fr något jag gillar :)

  SvaraRadera
 14. Här kommer ett tips på komplement till Proust ifall du skulle vilja:

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186119036

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186119060

  SvaraRadera
 15. Ja, just det - den serievarianten finns ju också! Tack Danny Boy :)

  SvaraRadera
 16. Oj, vad fantastiskt att du ska ta dig an hela På spaning..! Jag har bara (när jag läste litt.vetenskap- för alldeles för länge sedan;-) läst första kapitlet i första delen. Det blir alldeles säkert en omvälvande läsningsupplevelse du har framför dig :D

  SvaraRadera
 17. Jenny: På min kurs läste vi hela del 1 - det är också alldeles för länge sen :)

  läst ngt bra i jul?

  SvaraRadera
 18. Häng på förresten, ni som är Proustsugna, kan bli kul :)

  SvaraRadera
 19. Tyvärr har det inte alls blivit så my läst som jag önskat...och det jag har läst har varit ok, eller under förväntan, hm. Nu senast läste jag ut Oates Lilla himlafågel, och den blev jag rejält besviken på (den hade ju heller inte fått så bra recensioner, men man hoppas ju ändå...). Och nu håller jag på med Atwoods nya Syndaflodens år- och oj! Jösses, vet inte vad jag ska säga...jag älskade hennes Oryx och Crake, men denna (som kanske kan sägas vara i samma spår) är nog lite för vriden. Märklig är bara förnamnet. Men jag har hälften kvar så vi får se..!

  SvaraRadera
 20. Jenny - Oryx o Crake gillade jag mycket utan att annars vara så förtjust i böcker i den genren. Hennes nya har jag inte tittat på än, och heller inte känt mig så lockad av... Blir dock lite nyfiken efter din kommentar :)
  Hoppas du får fatt i lite mer inspirerande läsning nu i starten på året istället!

  SvaraRadera
 21. Jag är i färd med att börja på sjunde delen av På spaning och jag lovar, det är värt det! :) Men liksom för er andra har det tagit mig mycket lång tid att komma dit; har läst en Proust om året i sex år nu.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!