tisdag 6 april 2010

Var om inte i Amsterdam kan man köpa tulpaner på burk?

I fyra dagar har jag tillsammans med kärleken tittat på konst - för förutom blommorna, vissa rökverk och kanaler är ju staden välfylld med stora skapelser. Fina museer med ovanligt trevliga restauranger med gott vin har vi besökt. Och med tanke på museernas stora omfång var det skönt att Rijksmuseet bara hade en flygelbyggnad öppen med ett begränsat urval samt att det moderna museet var helt stängt. Det är en speciell känsla att se vissa verk på riktigt - som Vermeers vackra målningar eller van Gogh, Matisse, Gaugain - bara några av de stora mästarna vi stiftade lite närmare bekantskap med under resan. Jo, där var en viss mansdominans.

Min plan var att avnjuta våren men det blev bara en dag utan regn och kall blåst. Mina enda bilder av staden togs då. (notera husbåten med "trädgård" på taket)
Sedan höll jag värmen men händerna långt in i jackans ärmar. Och så längtade jag lite grann hem till min cykel som vilat några månader, för oj - vad de cyklade! Svisch svisch - snabbt och snyggt. I kappor och kjolar och i fina mössor.

Friskt och gott te ha jag druckit; varmt vatten med några färska myntakvistar i. Hur lätt som helst och ett uppslag till vårens såning. Pannkakor blev det också men ännu mer av friterad potatis och så slank visst några goda bakverk ned.

Läsvägen var jag under resan en sväng till Norge och en till Madrid vilket också var trevligt.

7 kommentarer:

 1. Låter härligt på alla sätt, du bara ökar mitt reslängt! Nu ska jag läsa vidare för att se vad du tyckte om "Vänta blinka" :)

  SvaraRadera
 2. Ja, jag vill resa ut igen direkt när jag kommit hem, trots att jag trivs här hemma (också)...
  Hoppas du kommer iväg någonstans snart!

  SvaraRadera
 3. Glömde jag skriva att du skulla ta med dig vantar? :-D

  Kul att du verkar haft det trevligt i alla fall, och jag håller med om att det förmodligen bara var bra att större delen av Rijksmuseum var stängt. Men visst är det fantastiskt att se alla målningarna i verkligheten? Jag hade aldrig riktigt förstått van Goghs storhet förrän jag såg hans målningar på riktigt. Då blev jag helt knockad, faktiskt. Vissa målningar borde inte reproduceras!!

  SvaraRadera
 4. Hehe.. faktiskt hade jag vantar...

  Lustigt var apropå reproduktioner att en av personerna i "Vänta, blinka" som jag läste på resan har van Goghs solrosor hemma på väggen. En plansch hon försvarar med att den "betyder" något för henne. Litteraturen och livet möttes på något sätt framför det riktiga verket.

  Trevlig, lite udda stad. Amsterdam.

  SvaraRadera
 5. Så otrolitg fint, mitt intryck är ju enbart den bild du tog.:) Jättekul med tulpanerna på burk också.:)

  SvaraRadera
 6. Trots kalla vårvindar låter det som en jättehärlig resa ni har haft, och bästa känslan är ju när man bara vill ut igen! För oss bär det iväg till Paris på lör, få se om vi har ngn tur med våren där?!
  Oavsett håller jag nu på att grunna vilka böcker som ska få åka med i resväskan, har många som pockar på läsning nu, nu, nu!

  SvaraRadera
 7. Selv i kulde er Amsterdam en skøn by at besøge. Og som du nævner: så meget af verdens fineste kunst samlet på et sted! Man bliver helt kulret :-)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!