tisdag 20 april 2010

Det bara är så

Nej, det han tycker om är något mer ogripbart; i Paris känner monsieur Spitzweg hur han befinner sig i händelsernas centrum. Frågar man honom varför biter han samman och ser nästan irriterad ut, han snörper på munnen och mästrar:
- För att det är här det händer, det bara är så.

Det bara är så. Man kommer inte längre än så. Det är i Paris det händer. Vad då? Tja, det, helt enkelt. Något som får fumliga flanörer att till sin förtjusning tro att de spankulerar i världens mitt.

Jenny tipsar i en kommentar här nedanför om den franske författaren Philippe Delerm. Tre av hans böcker finns utgivna på svenska däribland Det hade regnat hela söndagen. Ur den kommer citatet här ovanför. Än vet jag inte vad jag ska tycka om monsieur Spitzweg men jag ser fram emot att försöka (ty lunchrummet är bullrigt) ha Delerms lilla bok som lunchläsning. Tack för tips!

2 kommentarer:

 1. Vill bara tacka för de senaste mycket intressanta inläggen. Här jar jag fått tips på både filmer och böcker jag aldrig hört talas om - och jag som kallar mig frankofil!

  Tänkte när jag läste din vädjan om böcker i samma stil som filmerna, att "det är väl ingen match för mig - jag som älskar både fransk litteratur och film" - men, jag är ledsen, kommer inte på någon. den enda jag kommer på är just Igelkottens elegans, men den var ju kvalificerad i det här heatet ...

  men jag passar på att rekommendera Marie Darrieussecq och hennes TRUISMES som jaghar glömt vad den heter i översättning - men en snabb googling råder bot på det, vänta - jahaja Suggestioner fick den heta. Nå. Jag tyckte hemskt mycket om Truismes. Har ej läst hennes andra böcker.

  Nu ska jag dock ta tag i dina och de andra kommentatorernas rekommendationer.

  SvaraRadera
 2. Ja det kom så många bra tips efter min förfrågan - jätteroligt!

  Darrieussecq har jag åtminstone läst Tom är död (heter den så?) av och den har smärtan och svärtan som jag söker. Bra du påminner om den!

  Trevligt med så frankofila läsare! Välkommen, Catrin, med tips du kommer på - film eller böcker!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!