torsdag 5 juni 2008

Shaken and Stirred

Jag minns inte när jag senast läste något som berörde mig så starkt. Något som samtidigt är så fulländat - i berättarteknik, personskildring, språk. Chimamanda Ngozi Adichie balanserar elegant det enkelt berättade med det djupsinnigt tänkta i En halv gul sol. Jag har läst en viktig bok. Jag har varit helt uppslukad. Jag är omtumlad.

Det är en grym historia, skickligt genomförd som berättas. Tvillingarna, som tillsammans med sina män och tjänare, befinner sig i romanens centrum lever medelklassigt akademikerliv. Något rör sig dock under ytan, i handlingen finns luckor som undan för undan fylls i. Det handlar om det privata livet. Livet som inte skiljer sig så mycket från ditt och mitt. Vi älskar, diskuterar, förtvivlar, oroas, gläds - lever med andra ord. Och jag tänker att det är möjligheten till identifikation som gör berättelsen så drabbande. För inbördeskriget bryter in och bryter av alla människors liv. En kamp uppstår för att bevara värdigheten, men också för att skapa värde. För sig själv och för andra. All sorts bekvämlighet slås bokstavligt i spillror, granater haglar och flygattacker skapar kaos. Livet handlar plötsligt mer om att överleva än att leva. Livet handlar alltmer om döden.

Jag har läst om romanen både här och där och säkert på flera ställen. Ofta blir jag skeptisk gentemot sådant som tokhyllas. Men jag instämmer i varje liten hyllningsfras. Jag instämmer i citaten som finns på pocketboken saxade ur recensioner. Romanen är ett mästerverk.

En sidosak jag gillar riktigt mycket är också att det i romanen finns ord insprängda på igbo, som personerna talar. Ett ord som används kärleksfullt och ofta som tilltal mellan de älskande är nkem - min egen.

Bilden på boken lånar jag utan dåligt samvete från Bonniers förlag.

6 kommentarer:

 1. Vad bra att du tycker om boken! När du berättar om den låter den riktigt, riktigt intressant. Jag har den här i bokhyllan och hoppas att hinna läsa den i sommar.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du tyckte så mycket om den, för det gjorde jag också. Det är en av dom bästa böcker som jag har läst. Man känner sig så priviligerad när man får en sådan bok i sin hand.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du blev lika förtrollad som jag! Du satte ord på mina åsikter när jag inte orkade skriva ner dem ordentligt själv :) Gillade också mycket hur hon sprängde in igbo-ord ...

  SvaraRadera
 4. Ja, för mig var det också en av de bästa böcker jag läst. Faktiskt. Blir riktigt glad när jag tänker på det. Och lyllos Jenny som har den att se fram emot!

  SvaraRadera
 5. Den här boken har jag också läst! Vilket är lite konstigt eftersom jag inte läst så många romaner det senaste, men denna läste jag i somras och jag älskade den! Den var helt fantastiskt bra! (Och eftersom kommentaren kommer väldigt sent, så kan jag ju tillägga att det är Half of a yellow sun jag kommenterar om :0)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!