torsdag 30 december 2010

Litterära höjdpunkter 2010

2010 var ett år fyllt av god läsning. När jag ser tillbaka häpnar jag nästan över hur många riktigt bra böcker jag läst. 2010 var också året då det plötsligt blev rätt tid för flera av de romaner jag i flera år väntat med att läsa. I en brokig lista utan rangordning, fast nr 1 är verkligen nr 1, några av årets höjdpunkter. Men först önskas alla läsare ett gott nytt år! Och så undrar jag förstås vad du minns bäst från läsåret som gått?

1. Krilontrilogin av Eyvind Johnson. Länge väntade jag på rätt tillfälle att läsa sviten och äntligen var tiden inne. Helt fast blev jag i böckerna som på ett närmast magiskt sätt sammanföll med sommarens tudelade semester-resa. Det är böcker som alla (ja, faktiskt!) borde läsa. Jenny B bidrog med entusiasm under läsningens gång.

2. Alexandriakvartetten av Lawrence Durrell. Dessa texttunga böcker hade följt mig länge och det var en bedrift att läsa dem. I efterhand är det vad jag tänker på mest - att jag faktiskt läste dem (och att jag aldrig kommer att läsa om dem).
3. Buddenbrooks av Thomas Mann. Inte trodde jag det kunde vara så roligt att läsa Mann. Som jag trivdes med familjen B. Fullkomligt fantastiskt. Ingrid bidrog till en inspirerande läsning.
4. Saabyes Cirkus, Maskeblomstfamilien och Halvbrodern av Lars Saabye Christensen. Starka stora romaner av ett författarskap jag ska återkomma till. Men som jag med Modellen upptäckte är plågsamt ojämnt
5. Min kamp av Karl Ove Knausgård. Del 1 av 6... Författaren är inte överskattad!
6. Om så hela världen rasar av Marten 't Hart. Lästipsen jag fick (tack, tack) inför påskresan till Amsterdam gjorde att flera, t ex Vixxtoria, kom ut som Hart-vurmare. 
7. I Smärtans ministerium av Dubravka Ugresic sker förresten en del av den yttre handlingen i just Amsterdam. Den boken hade jag inte hittat till utan Jenny B. Smärtans ministerium för tanken till två andra romaner, lästa under året. Kanske är det stilen, språket, kargheten, det förirrande som minner dem om varandra? Stillheten Attila Bartis och Malina av Ingeborg Bachmann. Ett treklöver av minnesvärda texter.

8. Spill av Sigrid Combüchen. En vinnare från första sidan. Lästes med sherry on top.
En annan diamant, Den siste greken av Aris Fioretos, tilldelades P1:s romanpris. När det tillkännagavs skuttade jag i köket. En tredje storvinnare som även vann mitt läsarhjärta var förstås Utrensning av Sofi Oksanen.
9. Easter Parade av Richard Yates. Inträngande och smärtsamt, fast friskt. 
10. Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. En ovanlig omläsning i januari som satte ribban för resten av 2010 års läsning.

13 kommentarer:

  1. takk for gode tips og takk for 2010!!
    La 2011 bli et like godt leseår!!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack för att du skriver din blogg! Den är en av de få som jag alltid läser med stort nöje! Din lista på årets höjdpunkter är spännande, flera har jag läst men många av titlarna kommer läggas till min skaläsalista. Gott nytt läsår!
    mvh ewa

    SvaraRadera
  3. Vilken gedigen läslista du har satt samman! Flera av titlarna finns på min villäsalista men i väntan på det är det härligt att kunna läsa om dem här! Skönt nytt litteraturår önskas dig!

    SvaraRadera
  4. Gott Nytt År Hermia och tack för alla tips under året.

    SvaraRadera
  5. Vilken fin läslista! Så många goda minnen! Jag är glad att jag redan läst Krilon-trilogin, för det är så många andra böcker på listan som väcker mitt intresse. Alexandriakvartetten, den skrev du väldigt bra om, och Buddenbrooks vill jag också gärna läsa. Vådan med att läsa bra bokbloggar är att ens läslista bara blir längre och längre... men det är det värt!

    Tack för alla läsvärda poster under året! Jag önskar dig ett gott läsår under 2010!

    SvaraRadera
  6. Kanske blir 2011 året då jag äntligen får läst Buddenbrooks. Det ska ju bli en tyskspråkigt år är det tänkt. Gott nytt läsår!

    SvaraRadera
  7. Jej! 't Hart hör till årets 10 höjdpunkter!

    Gott nytt år på dig, Hermia! Under 2011 vill jag läsa Christensen!!

    SvaraRadera
  8. Glad att jag insprirerat även om det gjort läslistorna längre.. känner igen dilemmat väldigt väl :)

    Det nya läsåret har börjat!

    SvaraRadera
  9. Fantastiska 2010-böcker! Även för mig hörde (som du ju vet;-) Spill, och flera titlar av ´t Hart till mina riktiga favoriter- liksom oxå Knausgård och Yates. En annan bok jag tyckte otroligt my om var Ann Syréhn Tomasevic Glas och aska, som jag läste i somras. Trots att detta är hennes debut, var den fantastiskt välskriven, så levande och gripande och så snyggt sammansatt. Hon har tyvärr fått alldeles för lite uppmärksamhet för denna underbara roman tycker jag. Annars tyckte jag my om Rose Tremains Musik och tystnad, liksom Nancy Hustons Ängelns avtryck (har precis läst ut hennes Gästabud i vinternatten, äv den my bra). Så visst var 2011 ett fantastiskt läsår. Ett riktigt Gott Nytt År Hermia!

    SvaraRadera
  10. En man i din närhet uppmärksammade mig på att Buddenbrooks låg på din topplista. Är boken lika bra som tv-serien? Jag har varit sugen på att läsa boken, men nu när jag sett den på tv (suger på slutet tills ikväll :-)) känns det som att jag "slipper" läsa den. :-) Finns ju så många andra böcker som pockar på min uppmärksamhet. Jag tycker att vi måste få till en bokhelg snart!
    /Dora

    SvaraRadera
  11. Jenny - blir så nyfiken på Glas o aska, måste komma ihåg att kolla upp den! Jag har läst en annan bok av Huston som jag gillade, om några 6-åringar som på ngt sätt hängde samman. Minns inte titeln just nu. Hoppas 2011 blir ett fint läsår för dig med!

    SvaraRadera
  12. Dora - läst boken, inte sett serien... tvärtom här, är så nöjd med boken att jag inte behöver se den! Jag gillade, som du förstått, boken riktigt mycket!
    Och absolut - en bokhelg måste vi fixa! Vi kan väl höras eh.. efter helgen...

    SvaraRadera
  13. Jamen va´kul att du vill kolla upp Glas & aska- det är den såå värd!
    Jag "upptäckte" Nancy Huston med just boken du refererar till; den heter Livslinjer- och jag tyckte den var riktigt bra! Hon har "bara" skrivit fyra böcker, och den jag har kvar att läsa heter (och som jag till min lycka hittade på ett antikvariat)heter Skapelsejournal, och handlar om vad för sorts musa som vägleder kvinnor i deras skrivande- litterärt så det förslår alltså;-)
    Jag tycker jättemycket om hennes sätt att skriva och hoppas hon dyker upp med ngt skönlitterärt snart igen!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!