lördag 30 april 2011

Bombarderad

På min vänstra sida en kopp kaffe, bakom mig P1 som pratar på, framför mig en skoluppgift som ska skrivas och på min högra sida en bok som jag inte vet om jag ska avsluta. Men med bara dryga 50 sidor kvar känns det lite fegt att inte läsa ut. Nu är jag inte längre någon deckarläsare. Faktiskt blir jag ibland trött bara av att se dem, deckarna. Men så plockade jag med Anne Rambachs Bombyx från jobbet för att växla till något mer rafflande än de romaner jag läst på senaste tid. Det är spänningen jag vill åt, det avkopplande läsflödet.
Jag gillar upplägget, att det är en journalist som hamnar i en otäck situation och vill ta reda på vad som händer. Men jag får inget fäste i Diane. Hon bär på en stor sorg, hon är skör och sårbar samtidigt som hon är värsta atleten. Hon äter inget men kan utmana den värsta boven. När hon själv slås sönder och samman skakar hon bara av sig det och går vidare. Vi kommer inte riktigt överens. Och säkert är jag alldeles för långsam i fattningen för att förstå vad jag läser. Det är blommor hit och blommor dit, manipulerad film och kinesisk maffia. Jag vet inte om eller vad jag ska tro om det jag läser. Vet inte vad författaren vill med mig. Är det ett skämt? Är det på allvar? Eller en lek med genren? Och varför sitter Catherine Deneuve på en bar och spelar Game Boy? Att det händer i Paris väger inte riktigt upp det hela.

Suck. Vad är det för fel på mig?

Och så detta informationsöverflöd. Litteraturen som bjuder på så många läslöften tittar uppfordrande på mig, det känns inte riktigt behagligt. Kanske är det Bombyx som fått adrenalinet att höjas? Mig att känna som om en tävling står för dörren. Snabb, snabbare, snabbast. När det är stanna upp jag vill. Lukta på blommorna och  njuta av orden.

8 kommentarer:

 1. Jag tyckte Bombyx var bra, dock inte SEKWAs bästa

  SvaraRadera
 2. Det ser ut som att boken kommer från Sekwa? (Jag kände igen designen och kollade deras hemsida.) Då förstår jag att du tog en chans med den. Jag är instinktivt imponerad av deras ambitiösa utgivning!

  Men en av anledningen till att jag inte gillar deckare är att ofta förlitar sig på förenklingar i beskrivningen av karaktärer och händelser, till förmån för mysteriet som skall lösas. Den gamla stereotypen med en människa stött av livet som driver sig vidare för att lösa gåtan... suck!

  Jag känner igen den där stressen som kommer när man läser en inte så bra bok. Man börjar läsa snabbt för att inte slösa tid, men den där snabbläsningen blir stressande i sig själv.

  Om jag får råda dig, föreslår jag att du läser ut den (lugnt) så att du kan säga att du har gett deckaren en chans!

  SvaraRadera
 3. Från att ha varit en hängiven deckarförfattare så tycker jag att det är allt mer sällan jag känner mig tillfreds efter att ha läst en deckare. Jag vet inte om genren håller på att vattnas ur? Efter att ha läst först Sherlock och nu en Christie (vilket är en betydligt mer givande än många nya deckare) funderar jag över att läsa lite andra klassiska deckare typ Chandler, Hammett, Sayers etc.

  SvaraRadera
 4. Jag läste ut boken sent igår. Men alltså - nja. Det stämmer att det är Sekwa, som jag varje gång jag läser något från tror, är helt övertygad om att jag ska gilla. Men flera gånger har jag blivit besviken. Kanske ska jag välja de gamla franska författarna istället?

  Jag upplevde Bombyx som en på sitt sätt nytänkande roman inom genren med sin hårdkokta kvinna men den bröt sig inte fri från schabloner, utan skapade istället nya.

  En sak jag är glad över är att jag läste den nu och inte innan jag åkte till Kalinigrad i höstas. För den lilla ryska regionen framställs som en maffia- och drogtät plats med både mycket aids och bequerel...

  Precis som Vicky är jag mer sugen på att gå tillbaka - Sayers och Trenter är de jag tänkte mest på.

  Ja, snabbläsningen kan verkligen bli ett stressmoment i sig. Har man väl börjat stressa upp sig över litteraturen är det svårt att sakta in. Samtidigt är det så svårt att inte läsa.

  SvaraRadera
 5. *hahaha* ser att jag av misstag kallat mig deckarFÖRFATTARE i min kommentar - en freudiansk felsägning kanske :)
  Sitter här ikväll och funderar hur jag ska komma år alla de gamla deckare jag suktar efter just nu. Lutar år amazon som vanligt...

  SvaraRadera
 6. Vicky - hehe det lät rätt skönt kaxigt, faktiskt :) Skickar Adlibris till Italien? Eller är du mer begränsad? Tänker på Sayers som kommit i box på svenska (är det väl?) i nyutgivning. Själv är jag alldeles för lat för att läsa på engelska, tror jag. Hoppas du hittar det du är sugen på!

  SvaraRadera
 7. Jag var också kluven till Bombys, kändes som att den ville ironisera över schablonbilder och machomän men det höll liksom inte... Vicky: Jag måste erkänna att jag blev imponerad och var beredd att googla :-)

  SvaraRadera
 8. Bokus skickar hit, men är sanslöst dyra i porto så jag beställer bara om jag verkligen "måste". Amazon (UK) har gratis leverans - så det blir nog en beställning på engelska. Hittade dock en Chandler bland sambons böcker så just nu är det inte panik :)
  Sayers kanske blir aktuellt i samband med någon av sommarens sverigeresor. Ska kolla in vad det är för box - tack för tipset.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!