fredag 1 april 2011

Faller för ginge

Den här helgen, som jag ser framför mig som en vidd av vila, med sträckläsning, praliner och te (eller kanske vin) kräver något kraftigare, något fetare än Mavis Gallants noveller. Därför helt spontant följer en sliten Paul Auster med hem.
För en roman som rymmer ordet "ginge" (detta eleganta alternativ till gick) faller jag i farstun. Så det har jag gjort nu, fallit, ett par sidor in i den första berättelsen. Har du månne läst den?

Hälsning också till Jenny som snart är på väg till den stora staden.

8 kommentarer:

 1. Jag har den hemma i engelsk version, så utan "ginge", tyvärr. Anledningen till att jag skjutit upp att läsa den i flera år är att jag är rädd att bli ledsen när jag läser. Jag har aldrig varit i New York men har alltid velat åka dit. Skulle böckerna väcka en så stark längtan i mig att jag skulle bli vemodig? Det är det som avskräcker mig. Jag hoppas att få höra mer om vad du tycker när du läser böckerna!

  Någon gång skall jag ta mig till New York, men det känns tyvärr avlägset just nu.

  SvaraRadera
 2. Oh my God! Vad roligt att höra. Jag och Paul Auster och NYT är nämligen bästa vänner! En hel termins bekantskap mynnade ut i en trevlig C-uppsats om Ghosts:)
  Trevlig läsning

  Heidi

  SvaraRadera
 3. I've read a lot of Paul Auster and New York Trilogy is still my favorite and one of his best works. It is something you immediately recognize as quality and long lasting classics type of literature.

  SvaraRadera
 4. Jenny B - Nu är jag kommen till den tredje delen och även om staden är NY så känns den inte så tydlig i böckerna. Det är gatunamn och platser men mer som angivelser än som miljöer. Så, för mig som också väldigt gärna vill åka dit gör de inte längtan jobbigare. Ska berätta mer om böckerna senare... Men var glad att du har dem i hyllan :)
  (för att ingen förvirring ska uppstå är det din namne, Jenny, som i en kommentar berättade att hon är på väg dit. Böckerna i sig bjuder på tillräcklig identitetsförvirring, mer av det behövs inte här :))

  SvaraRadera
 5. Heidi - Har precis förvirrat mig igenom Vålnader/Ghosts. Ser fram emot att få höra dina tankar om den! Nästa veckas lunchämne kanske? :) Känns bra vara i början av Austers storhet för hans senaste gjorde mig rätt besviken.

  Irma - Jag tycker du har helt rätt - det är klassisk litteratur. Var det med dessa Auster skapade sitt "signum" som författare? Känns som han har flera teman här som återkommer i senare romaner.

  SvaraRadera
 6. Tack för det, Hermia, då skall jag nog ge mig på dem! Lyckliga den andra Jenny som är på väg dit!

  SvaraRadera
 7. Yes, you're right. I sometimes feel that all his books are just chapters of one giant novel. Sometimes I find it hard to remember which character or which event belongs to which title - they're all so homogeneous. They all deal with coincidence, father-son relation, some kind of failure, language and identity. Very, very often - identity of a writer and his thoughts and ways of writing.

  SvaraRadera
 8. Tack snälla Hermia för hälsningen!!!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!