fredag 8 april 2011

Yta vs Innehåll

Igår såg jag Babel, det var ett tag sedan sist. Ett av inslagen handlade om designade böcker, lyxböcker. Det resonerades kring detta som en reaktion på den mer själlösa läsplattan. Men sker det inte mer allmänt en förskjutning från litteraturen och dess innehåll till boken och dess form? En förflyttning från insida till utsida. En ägandekultur där boken ska finnas i hemmet, oavsett om det är för att läsas eller för att smycka. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, om det är ett negativt förytligande eller en positiv vurm för boken som bok. Tänker inte om det ena eller det andra som "finare" eller "fulare". Bara att det är eller verkar hända. En kommentar av Thomas Nydahl hos Bernur uttrycker liknande funderingar.

3 kommentarer:

 1. Jag kanske borde se det avsnittet av Babel. Fast jag känner att jag blir upprörd över att läsplattan skulle vara "själlös" och det kanske är onödigt att utsätta mig för det? Det är ju en fantastisk utveckling för oss som faktiskt inte känner behov av att äga en massa fysiska böcker. Jag får faktiskt rysningar av tanken på att försöka placera in alla de böcker jag läst senaste året i mitt hem - tyvärr tänker inte min sambo likadant :) Innan jag skaffade min e-boksläsare släpade jag en hel massa böcker till Sverige bara för nöjet att bli av med dem...
  Kanske är det ett minskat läsande generellt som lett till någon slags status att äga böcker?! Typ, att äga 100 böcker skulle vara finare än ha läst 100 böcker.
  Oj, det blev en hel massa svammel som reaktion på det du skriver. Intressant att fundera över!

  SvaraRadera
 2. Håller med! Vad hände med texten? Men jag gillar ju BOKEN också förstås. Och har börjat bli lite svag för vackra förstaupplagor och sånt ... så jag kanske inte skall yttra mig? Men det där med att äga det har jag ändå svårt att förstå? Hur man skall få plats med allt? Jag har köpstopp. Jag lånar allt jag läser på biblioteket.

  SvaraRadera
 3. Just nu är jag uppfylld av nyss sedd teater - Jonas Karlsson o Livia Millhagen gästspelade i Gävle med Scener ur ett äktenskap. Återvänder hit senare i helgen.

  Men Vicky - tack för din kommentar som inte alls är något svammel!
  Och Cilla - precis som du är jag mest en lånare...

  Det känns lite som att kasta sten i glashus (är det rätt uttryck här?) att skriva ett sådant här inlägg i ett sådant här sammanhang. Men stenen är rätt mjuk.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!