tisdag 5 april 2011

Ibland vill man bara åka hem och läsa

För den här boken är verkligen så bra att jag - på riktigt - längtar hem till den!
Därför grämer jag mig över att jag inte packat den i väskan för lunchläsning. (Kan dessutom inte undgå att se hur väl boken och färgen på fingret matchar varandra.) Edith Wharton har en så klockren berättarröst - på ett både roat, cyniskt och insiktsfullt sätt skildras New York-societeten. Tänker på DN Boklördags intressanta artikel, "Romanens röda tråd", häromhelgen om kläder i litteraturen. I romanen jag läser fungerar det yttre verkligen som markörer - och det behövs inte mycket för att bryta konvenansen. Skildringen av New Yorks kulturliv är också intressant läsning, särskilt som Europa då var platsen där det nya, omvälvande skedde, det var här nya tankar och idéer växte fram. Idag är det kanske snarare New York som är västvärldens metropol för modern konst och kultur?

Med spänning ser jag fram emot vidareläsning om Newland Archer, hans trolovade May och hennes alltför lockande kusin Ellen.


(status)uppdatering kl. 16.21: Nu ska jag alldeles strax åka hem till den. Boken.

10 kommentarer:

 1. Den där boken är på väg hem till mig, har hört mycket gott om den så jag är peppad!

  SvaraRadera
 2. Jag blev så fascinerad då jag upptäckte att Christina Nilsson, operasångerska från min hembyggd, finns med i boken, men jag kommer inte in in den och har tagit tillfällig paus i väntan på ny inspiration - t ex från andra bloggare :)

  SvaraRadera
 3. Jag blev sugen på den här boken när jag såg att den kommit i den här pocketutgåvan. Av någon anledning har jag inte köpt den än, men nu blir det av i nästa bokpaket hem. Du har gjort mig sugen på den!

  SvaraRadera
 4. Grattis att du har större tur med din Whartonbok. Jag har tragglat med House of Mirth (Glädjens hus) i över ett halvår nu och kommer inte vidare.

  SvaraRadera
 5. Visst är det härligt att längta till en bok!

  SvaraRadera
 6. Bokbabbel o Frida - Bra val att se till att boken kommer hem i paketen!

  Vicky - Ge den en ny chans! Har svårt slita mig för att ens skriva detta :)

  Mimmimarie - det låter inget vidare med Glädjens hus, den har jag inte försökt mig på. Hoppas den inte avskräcker från Oskuldens tid!

  Bokstödet - Ja, det är fint!

  SvaraRadera
 7. Och vilket fint omslag! Om du gillar Wharton vill jag tipsa dig om hennes roman "Lycksökerskorna" som jag tyckte väldigt mycket om:)

  SvaraRadera
 8. Edith Wharton läste jag på den tiden som är så länge sedan att jag inte kommer ihåg... Har nu under en längre tid tänkt att jag ska sätta Oskuldens tid i vår klassikerhörna. Nu! ska jag först låna hem och läsa sen ska den skyltas bland våra klassiker.

  SvaraRadera
 9. Har så länge velat läsa någon av hennes böcker, men det verkar aldrig bli av. Jag blev nog lite rädd när jag stötte på Wharton bland Harlequinböckerna på Konsum, men jag vet ju att hon inte hör hemma där. Måste göra slag i saken.

  SvaraRadera
 10. Bokklok - tack för Wharton-tips! Fint ha mer att se fram emot!

  Ewa - hoppas det blir ett trevligt återseende för dig och bra hon lyfts fram i klassikerhörnan!

  Lisa - Nämen, Wharton bland Harlequinböckerna. Tror inte hon känner sig hemma där men spännande om någon fått med sig den istället för något mer uttalat smeksamt. Låt det inte avskräcka dig! :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!