måndag 25 april 2011

Fram och tillbaka genom Barcelonas gränder

Å ena sidan regn, ringlande timslånga köer, trängsel och helgstängda butiker. Å andra sidan sol, stor konst, fantastisk mat, god bok och kärt ressällskap. Häng med till Barcelona!

Vy från Montjüic, stad i regn

Det är med regn staden välkomnar oss, en viss kontrast mot den gassande solen hemmavid. Staden visar upp något andra sidor än då jag såg den sommaren 2005. Men staden är alltjämt pulserande, skön och kaxig.
Regnar ute, läser inne
Välförtjänt vila efter promenaden upp och ned till Mirómuseet på berget Montjüic. Blåsten gjorde att linbanan ned till staden stod stilla. Starka vader får man.
We are a family
Taket på Gaudis skapelse La Pedrera är en upplevelse i sig. Arkitekten har satt sin prägel på staden. Men när vi besöker hans Parc Güell blir jag förvånad när jag ser parken helt översållad av försäljare. Var den verkligen det när jag var där 2005?
En ros mot en bok
 På Världsbokdagen säljs rosor i varje gathörn.  För i Katalonien firar man något mer än litteraturen - man firar San Jordi, regionens skyddshelgon för oss mer känd som Sankt Göran. Enligt traditionen byts ros mot bok. Och visst ser vi människor gå runt med bokpåsar eller böcker i handen (i de allra flesta fall visar det sig dock vara reseguider..) men mest är där rosor på långa stjälkar med röda, gula eller blå blommor... Det är feststämning i staden men att det är en bokens dag märker vi inte så mycket av.
Lyckligt lottad med bok & ros
Mm Tapas
På påskafton, någonstans i stadsdelarna El Born och Barri Gotics vindlande gränder, äter vi tapas som får mig att utbrista i små lyckorop. Tänk att jag får äta så gott! Stället heter Lonja de Tapas och ligger nära den restaurang, Anem de tapes, jag blev rekommenderad här tidigare. Men vid första försöket där var kön till ett bord alltför lång, vid andra försöket hade de ingen fisk vilket kraftigt minskade utbudet av rätter. Synd, för det stället såg också trevligt ut. Min matglade äkta hälft har lovat skriva på den gemensamma men sällan uppdaterade bloggen inom kort.
Väggkonst
Vi började besöket i staden på museet med modern katalansk konst, en kritvitt byggnad inrymmer blandade verk, bland annat det här ovanför.
Hemma igen alltså efter en återkomst till en stad. Barcelona i juli skiljer sig från Barcelona i april nästan sex år senare. Jag återvände men fick något nytt och annorlunda. Regnet gjorde staden lite gråare, lite fler av dess skavanker blev synliga, men när solen strålade sken staden och jag i kapp med den.

4 kommentarer:

 1. Åh, det låter härligt! Vill nog också dit igen :0)

  SvaraRadera
 2. Härlig reserapport, tråkigt med regn dock. Lite omvända världen när vi haft sommarvärme här... Det du skriver om Parc Guell minns jag inte alls, ingen kommers alls vad jag minns... La pedrera är min favorit, vilken arkitektur!

  SvaraRadera
 3. Låter som ni fick en en härlig påsk i lugn takt trots lite regn! Mysigt.

  Jag kommer inte ihåg när jag var i barcelona (slutet av 90-talet?) men då fanns det def inga försäljare i Parc Gruell. Låter som en ny (tråkig?) påkommst.

  SvaraRadera
 4. Tack för finfina bilder! Det är ju bara så fantastiskt att resa- jag går här och har lite allmän New York-abstinens...:)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!