lördag 9 april 2011

Slowreading

Det är lördag morgon. Till frukost smälter jag Jonas Karlssons och Livia Millhagens fina, rena, gästspel från igår, med Scener ur ett äktenskap. Snart är det dags för helgutflykt till ett annat par litteratur- och ordälskare.

Innan dess en bit av DN:s Boklördag, igen. Tidningen tillägnas Tomas Tranströmer som blir 80 år nästa vecka. För ett par veckor sedan ägnade vi oss åt honom på mitt bibliotek under två timmar. Det blev en djupdykning eller resa in i författarskapet. Stort var att höra poetens dotter Emma läsa sin fars dikter. Riktigt stort. I DN intervjuar Åsa Beckman författaren, genom hans fru. Poeten själv blir poesi när Beckman beskriver honom "Högra sidan är förlamad och handen ligger som en liten vinge mot bröstkorgen." Fint uppslag att återkomma till.

Ett par trollsländor

fasthakade i varann
svirrade förbi

Haiku ur Sorgegondolen

Apropå yta så var det den som igår fick mig att låna den här
Ytan i kombination med titeln fungerade som en magnet. Paris! Den här gången är det en berättelse av Paula McLain om Hadley Richardson som äktade Ernest Hemingway på 20-talet. Kombinationen 1920-tal och Paris är oemotståndlig. En hake finns dock - den är på engelska. Prata språket går bra, läsa det går egentligen också bra men tar så lång tid. Hastigheten borde egentligen inte vara viktig men har jag tålamodet? Och än viktigare - är boken värd ansträngningen? Boken verkade dock för intressant att lämna i hyllan, den fick följa med hem. Någon som läst den?

Önskar en fin vårhelg med sol i ansiktet till alla läsare.

2 kommentarer:

  1. Det var riktigt fina artiklar om Tomas Tranströmer i DN:s Boklördag. Långa, breda, djupa och intressanta. Det är han värd! Jag hade inte koll på var han bor, men nu när jag vet det är jag inte lika förvånad över att jag såg honom på en kammarmusikkonsert i Allhelgonakyrkan i somras. Det låter skönt att tillbringa förmiddagarna med P2, och högläsning av intressanta böcker. Man blir glad över att höra att hans ålderdom verkar lycklig!

    SvaraRadera
  2. Ja, eller hur! Fint skrivet och fint att tänka på.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!