måndag 18 april 2011

Wake up!!

Jag läser To Kill a Mockingbird/Dödssynden med ett soundtrack på repeat i huvudet. Det är  inte förrän nu jag  har förstått varifrån gruppen, Boo Radleys, tagit sitt namn.

7 kommentarer:

 1. Visst är barnskildringen fantastisk (apropå Boo).

  Finns det en bättre skildring av en god människa (som inte tas för omgivningen som en idiot)än den av pappan/domaren?

  Undra på att detta var den första profana boken som verkligen förenade människorna i en stad runt en gemensam läsupplevelse (som vi nu gör - vi har härmat Harper Lees hemstad - med "Stockholm läser")!

  Undra på att Barak Obama nämnde den här boken - apropå Alabama - i sitt inträdestal som USAs president.

  Det finns så mycket att diskutera runt To kill a Mockingbird.
  Till exempel titeln. Fågeln. Härmfågeln.
  Jag gör det i min bok om godhet.

  lena kjersén edman

  SvaraRadera
 2. Lena: Dödssynden är en bok som jag hade en helt annan bild av innan än den jag får när jag läser. Hade inte väntat mig detta fantastiska barnperspektiv, t ex. Och ja Atticus är en verkligt fin gestalt, en människa när hen är som bäst, men utan att vara en ouppnåelig superhjälte. Vilken tro på det rätta!

  Jag har valt boken som cirkelbok till litteraturcirkeln jag är med i. Det ska bli intressant att få höra de andras tankar om den. Och att läsa dina i boken om godhet.

  SvaraRadera
 3. Lena - nu har jag läst din fina text i Godhet. Tänker på det här med komplexiteten i hur Atticus syn på världen skildras. Att han både ser och förstår sammanhanget och bryter mönster.

  SvaraRadera
 4. Kopplingen till gruppen var en av de saker som min man gjorde när han läste, jag är lite obildad vad gäller musik. erkänner..
  Tänk att det är den enda roman, så vitt jag vet, som Harper Lee skrev. Det hade varit spännande att läsa mer från hennes penna.

  SvaraRadera
 5. Filmen där Gregory Peck spelar den gode Atticus är mycket sevärd- den får fram stämningen väldigt bra. Jag kan för övrigt bara instämma- en oerhört fin bok- den stannar verkligen kvar i en efter läsningen.

  SvaraRadera
 6. Jag tar mig friheten att skriva lite New York-intryck under "fel" rubrik, hoppas det är ok! Men först vill jag anknyta till dina intressanta rader om Harper Lee. Jag har ännu ej läst denna klassiker, men efter att för ngt år se´n läst Capotes Med kallt blod, införskaffade jag Dödssynden och Frukost på Tiffanys (som jag ju älskar i filmversionen, men ej läst i bokoriginal). Äv filmen Capote (m en av mina absoluta favvoskådisar Philip Seymour Hoffman) bidrog till att jag ju såklart måste läsa Harper Lee.Ska se till att plocka upp den nu...Men så till New York...jag bara måste börja med att konstatera att JA, detta är en helt fantastisk stad, och jag skulle gärna åka tillbaka imor´n..;-) Vi hann såklart bara med en bråkdel, men nu har jag iaf lite koll på de olika stadsdelarna, deras karaktär osv. Vi tog oss över till Brooklyn (gåendes över Brooklyn Bridge, vilket i sig var en upplevelse, och detta var en av de 1:a riktiga vårdagarna i NY). Vi letade sedan (m my vänlig hjälp av trevlig lokalbo;-)oss fram till vad som sägs vara "det mest litterära området" i NY, Park Slope. Författarhögoddsare som Auster/Hustvedt lös med sin frånvaro, men området var urmysigt, och att det ligger en hel del i det "litterära ryktet" fick vi prov på då var och varannan människa satt m en bok i knät på caféerna. Härligt! Sedan var vi på deras fantastiska stadsbibliotek, NY City Library, en fantastiskt (och enormt stor) vacker byggnad, där bla originalet till T S Eliots The waste land finns. På barnavd. finns förlagorna (i form av my fina välbevarade "mjukisdjur") till alla figurer i Nalle Puh. Men det som gjuorde mesr intryck på mig, var den underbara park som fanns bakom biblioteket; Bryant Park. Här kunde man sitta i lugn & ro och vila eller läsa (här och var fanns bokvagnar, där man på eget bevåg kunde låna böcker- en var packad m bara klassiker!)i skuggan av stadens larm- som en litterär oas i storstadsdjungeln! Sedan var vå såklart på ett antal fina bokhandlar oxå, McNelly Jackson och Housing Work bookstore (som vi hittade tack vare Calliope Books) var my fina, men jag tror ändå att Strand Bookstore gjorde mig mest impad och intagen: deras enorma utbud av högt & lågt, gammalt & nytt är helt fantastiskt. Ja, totalt blev det ca 170 bilder tagna under våra 5 dagar, och jag skulle (som du märker;-) kunna berätta hur my som helst...så jag hoppas att du får chans att åka dit snart Hermia! Men ha först en underbar resa till Barcelona:D

  SvaraRadera
 7. Joanna - ja, tänk att hon skrev detta mästerverk och sedan inget mer...

  Ingrid - Vi har filmen på biblioteket! Den ska jag låna hem efter påsk.

  Jenny - NY får plats var som helst här :) Jag ska med njutning läsa din långa kommentar. Tack för rapporten!! Såg Capote för ett tag sedan, fantastiskt skådespel! Och det bidrog också till mitt intresse för Harper Lee. Nu ska jag läsa om NY!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!