onsdag 13 april 2011

Mon meilleur ami

Under en middag blir antikhandlaren  Francois ganska brutalt varse om hur andra människor ser honom. Han är inte alls sympatisk eller trevlig i andras ögon, snarare arrogant och egenkär. Dessutom beskylls han för att inte ha några vänner. Nu är det upp till bevis för Francois - kan han presentera en bäste vän inom tio dagar eller inte?

Vänskap låter sig, lika lite som kärlek, köpas för pengar. men det är pengarnas språk Francois bäst förstår. En taxichaufför, Bruno, anlitas för att lära Francois vad det att vara en vän innebär. Kanske finns vännerna närmare än Francois tror? Men vägen dit är varken enkel eller smärtfri.
Som en romantisk komedi fast om vänskap är Min bäste vän, gjord av Patrice Leconte vars Intima främlingar och Hårfrisörskans make är riktiga pärlor. Det är den här också fast inte riktigt lika glänsande. En filmisk motsvarighet till de franska feel good-romanerna, kanske.

4 kommentarer:

 1. Den har boken verkar riktigt bra, men lite sorglig...Alla bocker om manniskor som far obehagliga sjalvinsiket tycker jag pa olika satt ar sorgliga...Men ofta bra!

  Nar det galler Varldsbokens dag; Vilket fint satt att fira det med, bokkafé och allt! det hade jag gillat om jag varit pa ditt bibliotek!

  Har finns det en del bibliotek, men langt ifran tillrackligt, skolor har ofta inte speciellt mycket bocker, inte tillrackligt i alla fall. de flesta bocker ar larobocker, inte skonlitterara.Lastraditionen ar i princip obefintlig, tyvarr... Jag ar med i Lions och vi jobbar med en klubb i USA som har samlat ihop en massa begagnade bocker som vi skall hjalpas at med att distribuera till olika skolor. Det skall bli fantastiskt roligt att bidra till nagot sadant!

  SvaraRadera
 2. Emma - Tack för rapporten om bibliotek o böcker. Och vilket viktigt projekt du är med i! I mitt jobb möter jag ibland människor som är analfabeter eller har haft ytterst lite kontakt med de litteratur. Det blir överhuvudtaget så slående hur my i vår kultur som bygger på det skrivna ordet.

  Både du o jag är väl rätt insnöade på böcker, men just inlägget du kommenterade är om en film :) Och du har rätt - den var faktiskt också sorglig.

  SvaraRadera
 3. Det här låter ju som en riktigt intressant handling. Jag kan ibland fundera på hur jag verkar utifrån, och kan bara hoppas att min egen bild inte skiljer sig för mycket från den andra har. Även om jag inte var lika förtjust i Hårfrisörskans make som du, så skall jag hålla utkik efter den här filmen. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Jenny B, det är verkligen både intressanta och lite jobbiga funderingar att tänka kring vad man sänder ut o vad man själv upplever. Som du hoppas jag min inre o yttre bild inte skiljer sig så my åt, men man vet ju aldrig...

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!