tisdag 30 december 2008

Bokslut 2008

Nytt år snart med nya läsval. Men först en summering.

De böcker jag läst under året har till viss del präglats av hur mitt arbete sett ut. I mars började jag en ny bibliotekarietjänst i vilken jag kommit att arrangera eller medarrangera en del program på temat litteratur. De föreläsare som fyllt programmen med innehåll har även fyllt mina läslistor. Det har varit oerhört inspirerande att höra kunniga människor berätta om bland annat afrikansk och arabisk litteratur. De bloggar jag läser har förstås också bidragit till en del av den litteratur jag tagit del av. Särskilt titlar som annars skulle försvinna i det stora (biblioteks)flödet av böcker.

Några av författarna jag läst under året är sådana jag känner sedan tidigare, t ex T Lindgren, J C Oates, I B Singer och F Guène men en hel del är helt nya för mig. Enstaka böcker är omläsningar men de allra flesta har jag läst för första gången. Nästan uteslutande har jag läst skönlitteratur under året.

De böcker som i efterhand värmer mitt läsminne mest är:

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
De små tingens gud av Arundhati Roy
De blåaste ögonen av Toni Morrison
Från kart till fallfrukt av Ulf Linde

Men den korta listan var svår att göra för när jag nu väl börjat fundera på hur jag känt inför det jag läst inser jag att det är fler böcker än jag trodde som gett mig fina stunder och berikat mig.

Några hade jag alldeles för höga och kanske felaktiga förväntningar på:

SOS från mänskligheten av Johanna Nilsson
Kartor för vilsna älskande av Nadeem Aslam
Drottningen vänder blad av Alan Bennett
Yacoubians hus av Alaa al-Aswany
Vinterträdgården av Christine Falkenland
Att tro på mister Pip av Lloyd Jones

Att läsa dessa kändes väl inte så där väldigt roligt och förvirring har i vissa fall infunnit sig efteråt när jag undrat hur jag kunnat missa poängen som andra verkat förstå.

Några böcker eller författare har överraskat mig genom sin ibland oväntade friskhet:

Baby Jane av Sofi Oksanen
Klanerna i Palos Verde av Joy Nicholson
Sommaren är inte att lita på av Frode Grytten
Tackar som frågar av Jennie Dielemans
Militärmusik av Vladimir Kaminer

Två sträckläsningar jag minns särskilt är de av:

Sommaren är inte att lita på av Frode Grytten
Invasion! av Jonas Hassen Khemiri

De båda intogs tillsammans med popcorn i sängen. Smuligt, men trevligt.

Argast blev jag på den dumme brodern i Rotlös av Tsitsi Dangarembga. Mest generad gjorde mig den pilske unge mannen i Det nakna brödet av Muhammed Shukri. Den gladaste tragiken fann jag i En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja. Den bästa tågresan bjöd Anita Nair på i Kvinnor på ett tåg.

För att få lite ordning; så här ser de skönlitterära vuxenböckerna jag läst ut fördelat på i huvudsak författarnas ursprung. Bilden stämmer på ett ungefär:

Totalt 76 titlar skrivna av 32 män och 44 kvinnor. För mig som under en period nästan enbart läste kvinnliga författare består skörden av oväntat många män. Författare från Europa med Sverige dominerar fortfarande men jag anar att det ändå är en liten annan fördelning över världsändar jämfört med min läsning under tidigare år. Lite mer världsomspännande, lite mer vidgad.

2009 lockar med nya läslistor och med gammal och nyutkommen litteratur. Vad året inleds med återstår att se.

Gott nytt läsår!

7 kommentarer:

  1. Fin grafik har du gjort och mycket intressant har du läst. Att tro på mister Pip har jag nyss beställt, hoppas jag gillar den mer än du. En halv gul sol och Kvinnor på ett tåg ser jag fram mot att läsa.

    SvaraRadera
  2. Åh, "Klanerna i Palos Verde" läste jag för ett par år sedan. Den var riktigt bra! Tack för att du påminde mig och gott nytt år! /Therese

    SvaraRadera
  3. Imponerande! Både grafiken och variationen i läsningen. Det är jättebra att även få läsa vilka böcker som gjort dig besvikna. Det händer väl oss alla att en uppskriven bok inte var som man hoppades, och man undrar vad man missat. Men alla tycker bara inte om samma berättelser. Det är bra att dela med sig av det!

    SvaraRadera
  4. De fyra romaner som värmt dig mest under 2008 är också mina lyckliggörande värmelampor. Gläder mig särskilt åt att två av dem INTE är nyutgivna. (Morrison och Roy.)
    Jag tycker att vi bibliotekarier (jag själv inte undantagen) alltför ofta "bokpratar" (samtalar, kåserar, föreläser) om samma böcker som bokhandlarna gör: Årets böcker.
    De som finns i travar,också på varuhusen.
    Alltför sällan talar vi om böcker som är mer än två år gamla och som inte längre går att köpa. (Ett aktuellt exempel är Ulf Lindes "Spejare" som på många sätt hör ihop med 70-åringens nya biografi.)
    På ett bibliotek i Stockholm säljer man nu ut fräscha romaner av Sven Delblanc, ungdomsböcker av Bjarne Reuter, barnböcker av Stig Ericsson...
    I en så här stor stad måste det ju finnas någon bibliotekarie som värms av någon av dessa böcker - och skulle kunna tala för varan!
    (Den roman som gjorde mig allra varmast under 2008 är, utan tvekan, "Idioten".
    Inte värst ny. Men modern som attan!)
    Lena Kjersén Edman

    SvaraRadera
  5. Gott nytt läsår 2009, Hermia och alla andra läsvänner.
    Vilken glädje och kunskap du sprider, tack!
    från
    Lena K E
    P S Kom gärna och diskutera "fantasy & reality" med mig på Barnboksinstitutet måndag 12 januari

    SvaraRadera
  6. Gott nytt år! När jag läser din och min läsning 2008 så är den egentligen helt olika. Konstigt att vi kan diskutera böcker överhuvudtaget :-) Kommer till din stad den 17/1. Kanske en date?

    SvaraRadera
  7. Förhoppningsvis tycker Lyran bättre om Mister Pip än vad jag gjorde. Den är verkar det som en historia man kan tycka väldigt olika om - jag var i alla fall inte dess rätta läsare... Joy Nicholson hoppas jag verkligen på att få läsa något mer av. Ja, tänker på det som Lena skriver ibland. Att det lätt blir så att vi bibliotekarier pratar om samma som alla andra. Om det nya och aktuella - istället för att lyfta fram bibliotekets djup och läsningen som något som absolut inte handlar om aktualitet. Det gör den inte för mig. Läsning är livsform, men har ingenting med säsongens utgivna böcker att göra. Jag har tänkt på det en del under året, på att inte fastna inte läsa nytt för att jag behöver ha koll - hellre läsa gammalt och riktigt riktigt bra en nytt och halvbra. Tack också Lena, för inbjudan till Barnboksinstitutet - lite för svårt ta sig mellan Sthlm-Gävle kvällstid, annars hade det lockat mig att gå! Det är en fin roman du har som förra årets hjärtevärmare! Dora, läser vi alltmer olika böcker? Hur som helst - kärleken till läsgodingarna har vi gemensam... Ser fram emot att prata litteratur med dig den 17:e!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!