måndag 1 oktober 2012

Tillbaka i hemmasoffan efter några dagar på mässgolvet

Min bokmässa började redan i april när jag med ett stort kliv steg in som något slags projektledare för Gävleborgs arbete med att visa upp sig i Göteborg. Och nog har vi visat upp oss i montern som enligt Gefle Dagblad "reser sig hög, sirlig och giftgrön". I sofforna har mina fina kollegor från olika håll i vårt vackra län och jag tagit emot gäster, fört samtal och diskussioner, pratat böcker, hälsingegårdar och film bland en massa annat. Att jobba i en så pass stor monter (den 2:a jag bodde i för några år sedan hade ledigt rymts i den) har t ex inneburit att koka kaffe, fixa teknik, släpa bord, packa upp och packa ned lådor, dela ut disktrasor - allt i ett virrvarr av härliga kulturintresserade och i sig själva intressanta människor. Särskilt trevligt var det att bli uppsökt av andra litteraturbloggare, i detta giftiga gröna.
3 x författare: Marie Björk, Carolina Thorell, Anna Jörgensdotter
Vid några tillfällen strosade jag runt på mässgolvet, klämde lite på ett par böcker men utan att köpa - inte av snålhet men av någon form av självinsikt. Böcker jag köper blir ofta länge stående olästa och böckerna jag höll i är sådana jag verkligt gärna vill läsa. Därför gör de sig bättre som bibliotekslån. Så fick Lydia Davis Samtal med fluga och andra noveller och Carl-Michael Edenborgs Mitt grymma öde stå kvar i hylla respektive ligga stilla kvar på bordet. 

Om jag hade tänkt mig att hinna utforska mässans digra utbud av seminarier, monterprogram mm så hade jag blivit fruktansvärt besviken. Men i år var fokus helt inställt på den egna hemmamontern - allt utöver det var en bonus. Så jag sörjer inte att jag missade Persson/Schibbye, att jag inte såg mer än ryggarna på de som såg Jonas Gardell, att Edmund de Waal fick prata utan mig i publiken, att jag inte fick tid att sitta framför Se människan-scenen eller för ett besök i Rum för poesi. Bokmässor går - och kommer åter. Men ett seminarium avslutade min söndag, innan det var dags att packa ihop för i år, ett stiligt samtal lett av Susanne Ljung mellan Camilla Thulin och Karina Ericsson Wärn. Det är kanske dags att sluta vara flicktant och bli kvinna nu? För mig alltså.
3 x stil: Camilla Thulin, Susanne Ljung, Karina Ericsson Wärn
Hemma igen. Fötterna är trötta. Huvudet är surrigt efter sorlet. Hjärtat är varmt. 
Över för i år

3 kommentarer:

 1. Välkommen hem! Strongt av dig att du stod emot lockelsen att köpa böcker, fastän de finns i drivor, blanka och lockande. Skönt att du inte grämer dig över missade seminarier, för det är ju som du säger, det kommer fler tillfällen. Och du verkar ha använt din bokmässehelg väl!

  SvaraRadera
 2. Då var vi på samma seminarium!! Det fick avsluta min mässa också! Och ÄNDÅ lyckades jag missa dig! Jag som letade efter Gävleborgs monter som bara den, den ville helt enkelt inte hitta mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen om jag vetat att du också var där...
   Trodde inte vår monter gick att missa :) Hoppas vi ses ett annat år istället!!

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!