onsdag 2 april 2014

En bok om böcker

Simon Nordström hette en bibliofil som nog kan göra en och annan bokälskare grön av avund. Han samlade på sig omkring 7000 böcker, däribland ett par var s k inkunabler, från boktryckarkonstens ungdom. Hans böcker har en viss betydelse för biblioteket där jag jobbar - de donerades hit och kom att lägga grunden till det som idag är Gävle bibliotek. Året var 1906 och samlaren hade strax innan dess gått bort.

Stora delar av de 7000 böckerna har lånats och lästs, har levt i Gävlebornas händer. Nu har några av dem också fått evigt liv genom den fd länsbibliotekarien Weste Westesons stora kulturgärning. Efter att ha ägnat många år åt att katalogisera den stora spretiga samlingen har 92 böcker valts ut. De presenteras personligt, anekdotiskt och lärt i den i sig själv fina boken Gamla rara märkvärdiga som är helt ny.

metabokbild
När jag läser om de olika böckerna - om reseskildringar, botaniska verk, romaner, pedagoisk litteratur, historiska dyrgripar osv osv - så blir jag stolt. På det här vilar Gävle! Att donera en sådan samling till Gävle stad, att genom den bilda grunden för ett bibliotek, tänker jag vittnar om en stark tro på såväl framtid som bildning.
År 2014 önskar jag att bildingens lampa lyste lite starkare över Gävle, att det att vara utbildad/bildad finge vara något att sträva efter. Men det är ändå gott att tänka på att allra längst ned i bibliotekets källare finns denna skatt av böcker, med ett innehåll som nu kan sippra ut till oss här idag.

4 kommentarer:

  1. Jag blev så otroligt glad när jag läste ditt inlägg! Tänk att dessa böcker nu får sitt välförtjänta och förhoppningsvis eviga liv! Så underbart -och boken om de 92 vill jag gärna läsa (och säkert också äga).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en fascinerande bok, och också samling (som jag bara sätt små bitar av). Du har fått ett litet mail från mig!

      Radera
  2. Böcker om andra böcker är alltid intressanta. Bibliotekarien Tomas Lidbeck har ju skrivit några intressanta böcker om böcker.

    SvaraRadera
  3. så fantastiskt att höra! bildning, utbildning och folkbildning borde vara honnörsord! hoppas att jag får vägarna förbi Gävle någon gång

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!