måndag 31 oktober 2016

Två dagar på Skeppsholmen - #sthlmlit

Solen strålade och löven lekte guld på Skeppsholmen, Stockholm, där jag tillbringade större delen av helgen. Det var dags för årets upplaga av Stockholm Literature och mitt andra besök där.
Förra gången, 2013, fick jag lyssna till några av mina absoluta favoritförfattare t ex Chimamanda Ngozi Adichie och Jan Kjaerstad. Årets startfält var inte samma drömuppställning på förhand men dagarna bjöd förstås ändå på flera intressanta, inspirerande möten med författare jag läst in mig på inför litteraturdagarna.
Sex scensamtal hann maken och jag lyssna på under helgen. Det handlade om den kreativa processen, om konstens möte med litteraturen, om sagans inflytande, om att odla sin trädgård, om historiens makt över nuet, om död och förtvinade penisar...

Vilka var mina höjdpunkter?
 • Jamaica Kincaids levande beskrivning av sin väg in i litteraturen, om sin skrivprocess och om det onödiga med lyckliga slut. Hennes viftande händer tyckte jag om liksom hennes humor.
 • Mästarmötet mellan Sjón och Ngugi wa Thiong'o som förde samman Island med Kenya.
 • Dorit Rabinyan och Elisabeth Åsbrink som verkligen möttes på scenen i ett samtal om bland annat "what if". 
 • Don DeLillos röst och rytm när han läste ett utdrag ur sin senaste roman under samtalet på scenen.
 • Det surrealistiska samtalet mellan Martina Montelius och den japanska poeten Hiromi Itõ. Vad var det vi var med om?
 • Påminnelsen om hur viktiga översättarna och tolkarna är för litteraturens röster - och för oss som tar del av dem.
 • Att vi råkade bo på samma hotell som flertalet författare och fick så att säga både Kincaid och wa Thiong'o till frukost.  
 • Att, om än snabbt, återse bokvänner/bloggare och träffa på några nya.
Var det någonting som inte fungerade?
 • Lite för ofta saknade jag lyhördhet och nyfikenhet i samtalen. 
 • Här var samtalsparters som hellre ville driva sin tes än lyssna in vad författaren egentligen sade.
 • Här var författare som hellre än att svara på frågor och delta i samtalet på ett föreläsande sätt upprepade tidigare nötta fraser. 
 • Det är fint om huvudgästerna snabbt släpps in i samtalet. Det hann till exempel gå 15 långa minuter innan det intervjuande paret Kristina Sandberg/Mats Kempe lät Jamaica Kincaid komma till tals. 
När möten genom samtal fungerar och lyfter kan det bli fantastiskt. Så min förhoppning är att man väljer samtalspartners mer omsorgsfullt nästa år. Men. Allt som allt är jag mycket nöjd med helgen! Så klart.
Roligt var också att vi hann slinka in på releasefesten för Natur & kulturs tidskrift Revy. Exakt när Athena Farrokhzad inledde sin uppläsning ramlade vi in på Musikaliska. Det var fint.

Nu ska jag läsa de sista 20 sidorna i Toni Morrisons Jazz som hela första alnlånga numret handlar om.

4 kommentarer:

 1. Fint att läsa om din helg! Hoppas vi ses, kanske i Sigtuna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Sigtuna är ju riktigt lockande! Ska verkligen försöka åka, vore kul ses en lite längre stund :)

   Radera
 2. Roligt att höra om dina upplevelser från Stockholm Literature! I år hade jag velat gå men hade annat planerat den helgen och hann heller inte köpa biljetter till de samtal jag helst velat höra innan de tog slut.

  Extra bra att du också säger ifrån om vad som inte fungerade lika bra! Jag blir lika besviken varje gång en intervjuare förlorar sig i sina egna tankar och tolkningar och vill ha författarens medhåll. Litteratursamtalsplanerare i Sverige borde bli bättre på att sålla fram de bästa samtalspartners och sålla bort de sämsta, så att författaren och hens verk får stå i centrum.

  Men så spännande att ni bodde på samma hotell som några av hedersgästerna! Jag hade blivit starstruck och spillt kaffe på mig själv till frukosten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kikade efter dig där men anade att du inte var på plats. Har efter mitt blogginlägg läst en recension i någon tidning som var mycket positiv till samtal jag inte tyckte var så lyckade - så olika man kan ta saker :) Önskar jag kom iväg på fler internationella litteratursamtal på Kulturhuset, de två jag varit på var riktigt bra med fokus på verk o författare.
   Hotellet ja.. dessutom var det trångt vid själva frukostmaten och jo, jag darrade när jag laddade tepåsen (såg sen wa Thiong'o fumla med samma sak..).
   Hoppas vi ses vid något annat kulturtillfälle!

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!