onsdag 3 augusti 2016

Störst av allt

Plötsligt under sommaren dök det upp en turkos bok på var och varannan bild i mitt instagramflöde. Vad var det för en roman som så många verkade gilla och läsa precis nu? Som tur var dök den även upp som ett 7-dagars lån på mitt bibliotek i måndags, höstens allra första jobbdag.
Malin Persson Giolito fångar mig från allra första sidan i Störst av allt. Tonen är satt, dramat är uppmålat och här finns Maja att engagera sig i. Handlingen utgår från det som hände i klassrummet några månader tidigare. Där Maja dödat Sebastian som hon älskat så komplicerat - och bästa vännen Amanda. Innan dess har Sebastian skjutit deras vänner. Nu är det tid för rättegång, Maja är anklagad. Men vems är skulden? Vad visste Maja? Sköt hon  i uppsåt att döda eller i självförsvar? Samtidigt får vi tiden före och efter klassrumstraumat. Vad ledde fram dit? Vilka hade kunnat se och stoppa?

Platsen kittlar mig, precis som den kittlar de horder av journalister som bevakar fallet. Händelserna äger rum i överklassens Djursholm där människor med mycket pengar följer sina egna lagar med en moralisk kompass fel inställd. Och så är det allra främst en så övertygande skildring inifrån en ung, resonerande människa, språkligt spänstig och berörande. Även kärleksskildringen och allt den för med sig är säkert berättat, jag "köper" det här rätt av. Romanen väcker frågor, förutom kring själva skulden, om t ex vilka som räknas och inte, vad som krävs för att passa in eller hur långt man kan gå för att rädda en annan människa. Hur är det att leva utan gränser?

Jag vände snabbt blad för att få veta hur det skulle gå, för att lägga bitarna rätt. Den fina lässommaren har övergått i en mycket skarp och utomordentligt bra läshöst.

2 kommentarer:

  1. Häromveckan smög jag runt på lite bloggar - det var i samband med att min blogglängtan började vakna till liv. Då lät jag mig iallafall tipsas av detta inlägg så nu ligger boken i min läsplatta och väntar på att läsas!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!